Rabbijn prijst de paus, vraagt teruggave Menorah

woensdag 18 maart 2020 |  Ryan Jones
Een vooraanstaande Israëlische rabbijn heeft deze week opgewonden melding gemaakt van het feit dat paus Franciscus eerder deze maand de christenen had aangemoedigd om de Shabbat te houden, net als de Joden.

Rabbijn Shmuel Eliyahu is de opperrabbijn van de noordelijke stad Tsfat (Safed). Hij is ook een van de meest gerespecteerde rabbijnen van het opperrabbinaat en wordt beschouwd als 'koninklijke rabbijn' als de zoon van de voormalige Sefardische opperrabbijn van Israël Mordechai Eliyahu.

In een gepassioneerd HebreeuwstaligYouTube-filmpje, dat maandag werd gepost, vertelde rabbijn Eliyahu zijn publiek: 'Je zult het waarschijnlijk niet geloven, maar de paus riep de inwoners van de wereld op om de Shabbat te houden zoals de Joden'.

De rabbijn verwees naar het recente optreden van paus Franciscus in het programma 60 Minutes, waarin hij het destructieve tempo van de moderne samenleving veroordeelde:

De paus herinnerde de christenen eraan, dat zelfs God rustte van zijn werk, en merkte op dat de Joden tot op de dag van vandaag 'de shabbat als heilig beschouwen. Op zaterdag rust je uit. Een dag van de week, dat is het minste! Uit dankbaarheid, om God te aanbidden, om tijd door te brengen met het gezin, om te spelen, om al deze dingen te doen. We zijn geen machines.’

Rabbijn Eliyahu noemde deze ontwikkeling 'ongelooflijk. Degenen die hebben verordend dat we de Shabbat niet zullen houden, begrijpen nu wat de waarde van de Shabbat is.’

Wanneer de dingen zo verder gaan zoals nu, zei rabbi Eliyahu dat hij 'niet verbaasd zou zijn als de paus binnenkort ‘besluit om de Tempel Menorah aan ons terug te geven' Wie weet, misschien komen zelfs de Arabieren tot bezinning en verlaten ze de Tempelberg, zodat we de Tempel daar kunnen bouwen, in het besef dat de Tempel een zegen zal brengen aan de wereld.

Wie heeft de Menorah?
Veel orthodoxe Joden geloven dat de Menorah en andere tempelschatten al duizenden jaren in Rome zijn opgeslagen. Zij baseren dit op de geschriften van de Joodse historicus Josephus, volgens wie de Tempel­schatten door de Romeinen werden meegenomen na het plunderen van Jeruzalem in 70 na Christus, en later in de Vredestempel van keizer Vespasianus werden geplaatst.

In een andere YouTube-video, die vorige week werd geplaatst, waarschuwde rabbi Levi Sudri, die in 2015 de Nationale Bijbelquiz van Israël won, dat het coronavirus niet zal verdwijnen totdat het Vaticaan de Tempel Menorah teruggeeft en Israël in staat stelt om zijn goddelijke bestemming te vervullen.

Eerst in het Hebreeuws sprekend en daarna zijn pleidooi in het Italiaans herhalend, zei rabbi Sudri:
'Dit is een historische kans om de wereld in zijn rechtmatige staat te brengen en het coronavirus te stoppen met het verwoesten van de mensheid. Het antwoord van de wereldwijde politieke, medische en wetenschappelijke gemeenschappen op de huidige pandemie is nobel en noodzakelijk. Wij vragen het Vaticaan om de Natie van Israël in staat te stellen haar ware rol te vervullen, naast de ontwikkeling van vaccins en het in gebrui stellen van quarantaines waarmee Israël al bezig is.

'Het herstel van de tempeldiensten zal de Rots en de Verlosser van Israël kronen en zo de inspanningen voltooien die nodig zijn om de historische verandering te bewerkstelligen die de mensheid nu nastreeft'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.