Politie arresteert organisator van Corona Bruiloft

woensdag 18 maart 2020 |  Ryan Jones
Het bestrijden van Covid-19, meestal aangeduid als het coronavirus, is een enorme inspanning. Maar misschien nog uitdagender in zulke crisistijden is het beheersen van een opstandige Israëlische bevolking. Te veel Israëliërs doen gewoon wat ze zelf willen.

Terwijl de politie­functionarissen zeiden dat 95 procent of meer van de betrokken bevolking zich hield aan de nieuwe richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid die effectief neerkomen op vrijwillige opsluiting, dreigen vijf procent of meer van de rebellen alles te verpesten.

'Dit is geen kinderspel, het is geen zomervakantie, het is een kwestie van leven en dood', berispte premier Benjamin Netanyahu de Israëli's dinsdagavond, nadat hij vernam dat velen nog steeds naar het strand gaan, picknicks houden en op andere manieren openlijk bij elkaar komen

'Dit is geen vakantie die het coronavirus u geeft,' herhaalde de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov, die na Netanyahu sprak. 'Ons vermogen om het aantal zieken te verminderen hangt af van uw gedrag. We hebben liever dat u onze instructies opvolgt. Als het nodig is, zullen we ze afdwingen,' waarschuwde hij.

Corona-huwelijk
Hoewel de Israëlische politie nog niet de bevoegdheid heeft om veel van de nieuwe richtlijnen af te dwingen, worden flagrante overtredingen al bestraft met hoge boetes en mogelijke gevangenisstraf.

De politie arresteerde dinsdagavond een man uit Jeruzalem voor het organiseren van een bruiloft in de nabijgelegen ultraorthodoxe gemeenschap van Beit Shemesh. Terwijl de betrokkenen beweerden dat ze de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid opvolgden, toonden foto's en videoclips die online werden gepost ten minste 150 deelnemers aan de bruiloft.

Het is momenteel verboden, met meer dan 10 mensen bijeen te komen in een gesloten ruimte in Israël.

Channel 12 News verslaggever Yair Cherki twitterde:

@yaircherki

Vanavond hebben we een verslag gepost van een evenement dat nu plaatsvindt in Beit Shemesh: een bruiloft van de Admor-families, bijgewoond door ongeveer tweehonderd mensen.

Met alle moeite om niet te generaliseren, dit is niet langer nalatigheid of gebrek aan bewustzijn, maar een veronachtzaming van de voorzorgsmaatregel. De eersten die gewond raken, wat God verhoede, zijn de feestvierders zelf en hun families, en later wij allemaal.

Het probleem van de Israëlische chutzpah
We hebben al eerder geschreven dat het woord ‘chutzpah’, lef, in het Hebreeuws (de taal waar het vandaan komt) een nogal negatieve bijbetekenis heeft. In bepaalde situaties, zoals het onder ogen zien van overweldigende kansen op het slagveld, is een dergelijke stoutmoedigheid een pluspunt. In andere gevallen is het een nadeel.

Een verpleegster in een groot ziekenhuis in Jeruzalem vertelde aan Israel Today, dat er nog steeds vrouwen aankomen om te bevallen onder begeleiding van echtgenoten, moeders, kraamverzorgster en de hele familie. Toen ze vertelde, dat je iedereen in gevaar bracht door zoveel onnodige deelnemers mee te nemen in de kraamkamers, staken ze ‘in feite de middelvinger naar ons op’, zei ze.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.