Groeten uit Israël – En toen ging de koelkast kapot

Wednesday, March 18, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Een van de eerste dingen die in Israël gebeuren wanneer er een noodsituatie is, is dat burgers naar de supermarkten rennen en de schappen leegkopen. Ze vullen de koelkast en de voorraadkasten hysterisch met droge en verse producten, conserven, meel, olie en suikersiroop. En vergeet alsjeblieft niet de chocolaatjes en andere snoepjes. En tijdens de huidige corona-crisis is er ook een jacht op toiletpapier.

Ik ben niet van plan om me door de paniek te laten besmetten. Ik heb dus besloten om de koelkast gewoon te vullen, met de overtuiging dat er genoeg super­markten in het land zijn, zoals de verantwoor­delijken hadden beloofd. En dus koop ik alleen wat ik nodig heb in de supermarkt en ik voel me er goed bij.

Maar toen…...

Op vrijdagmiddag begon mijn koelkast allerlei vreemde geluiden te maken. Omdat het maar even duurde voordat de shabbat begon, was er niemand om op terug te vallen. Ik zag geen enkel probleem, behalve de vervelende geluiden. Maar toen, op Shabbatmorgen, merkte ik dat hij gestopt was met koelen. En waarschijnlijk al een lange tijd, want de temperatuur in de koelkast was al 21 graden! Alle producten in de vriezer waren ontdooid. Er kwam een zeer onaan­gename geur uit het compartiment waar ik de kaas en de groenten bewaar.

Ik bevond me in een vreemde situatie. Terwijl het nieuws foto's liet zien van mensen die tonnen voedsel kopen, gooide ik het bedorven voedsel weg. Ik vroeg me af wat het betekende, dat juist de koelkast stopte met werken. Wilde iemand me iets vertellen? Ik was niet naar de supermarkt gerend om daar hysterisch te winkelen, had ik dat moeten doen? Misschien ben ik gewoon te zelfverzekerd, wat niet past in tijden zoals deze? Waarom zou een relatief nieuwe koelkast niet functioneren in zo'n noodgeval?

We vonden zondagochtend een technicus die bereid was om naar de koelkast te kijken. Hij kwam met een masker op zijn gezicht, dat is de nieuwe richtlijn. Iedereen beschermt zichzelf nu en houdt afstand, je geeft geen hand meer. Na het controleren van de koelkast realiseerden we ons, dat we niets anders konden doen dan een nieuwe te kopen. Juist nu, terwijl het grootste deel van Israël in hun huizen is opgesloten.

Er zijn geen scholen open, geen parken, restaurants en cafés en geen evenementen, het wordt aangeraden om vanuit huis te werken. Ik ging samen met mijn geliefde partner op zoek naar een elektrozaak die op zulke dagen nog open was en ons een koelkast zou verkopen en die zo snel mogelijk bij ons afleveren.

We vonden een winkel in het Arabische dorp Abu Ghosh, kochten een koelkast en de verkoper beloofde dat we die binnen enkele dagen zouden krijgen. Ik ben vol hoop. En dan ga ik, net als het hel volk Israël, waarschijnlijk winkelen en kijken of er nog iets voor mij in de schappen ligt.

Natuurreservaat Bitronot Roechamah in het zuiden. (Foto: Aharon Krohn/Flash90).

En hier nog het weer voor vandaag in Israël:
Overwegend bewolkt met een verdere daling van de temperaturen. Te koel voor het seizoen. In de ochtend kunnen nog enkele regenbuien voorkomen van het noorden tot het noorden van Negev, waarna de regen zal afnemen. Het kan een beetje winderig worden.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 9 graden, Tel Aviv 16 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 15 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,44 m onder de zeespiegel, slechts 64 centimeter ontbreekt tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige dag en een goede gezondheid toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.