Kunstmatige bestuiving, als de bijen zijn verdwenen

Wednesday, March 18, 2020 |  Redactie Israel Today
De Israëlische startup Edete heeft een kunstmatige bestuivings­technologie ontwikkeld, die binnenkort zal worden getest op Californische amandelen. De drastische daling van het aantal bijen is een wereldwijd probleem, en nu al een echt probleem voor boeren.

Ongeveer 75% van de gewassen in de wereld is afhankelijk van bestuiving door dieren - en honingbijen zijn verreweg de belangrijkste bestuivers voor de landbouw. Maar het aaantal bijenvolken is de afgelopen 15 jaar sterk gedaald, volgens National Geographic is in sommige regio's tot 90 procent verdwenen.

In de Verenigde Staten daalde de populatie beheerde bijen tussen 1 april 2018 en 1 april 2019 met 40%, volgens het Bee Informed Partnership verbonden aan de University of Maryland, bericht israel21c.

'Het zijn niet alleen bijen die verdwijnen, ook insecten verdwijnen over de hele wereld, alleen bij bijen is het belangrijker omdat we ze gebruiken in de landbouw’, zegt Eylam Ran, CEO en medeoprichter van de Israëlische startup Edete Precision Technologies for Agriculture.

Bestuiving - de overdracht van stuifmeel van de helmknop, het mannelijke deel van de bloem, naar het vrouwelijke deel waar het ontkiemt, waardoor bevruchting kan plaatsvinden - is cruciaal bij het produceren van zaden, fruit en groenten. Edete heeft technologie ontwikkeld die volgens hem de bestuivers van de natuur, zoals honingbijen, kan vervangen en zelfs kan helpen om meer voedsel te produceren. De kunstmatige bestuiving in twee fasen weerspiegelt het werk van honingbijen, het verzamelen en verspreiden van stuifmeel.

Het systeem scheidt levensvatbaar stuifmeel van mechanisch geoogste bloemen en bewaart het meer dan een jaar, waardoor het probleem van desynchronisatie van de bloei van verschillende cultivars wordt opgelost.
Tijdens de bloei wordt het opgeslagen stuifmeel in een kunstmatige bestuiver geladen, die droog stuifmeel over de bomen verspreidt met behulp van LIDAR-detectie (een variant op radar), en elektrostatische afzetting gebruikt om het stuifmeel naar de beoogde bomen en afzonderlijke bloemen te brengen.

Nog een voordeelis, dat de mechanische bestuivers van Edete dag en nacht en bij lage temperaturen kunnen werken, terwijl honingbijen alleen bij daglicht kunnen werken, bij optimale weersomstandigheden boven de 15 graden Celsius, zonder regen.

Testen uitvoeren bij grote amandelkwekerijen
Na veldproeven in Israëlische amandelboomgaarden, die een aanzienlijk hogere opbrengst opleverden, testte Edete onlangs zijn technologie in Australië en bewees hij zijn vermogen om levensvatbaar stuifmeel van hoge kwaliteit te produceren. Nu staat voor 2022 een grootschalig proefprogramma gepland in Californië, 's werelds grootste amandel groeiende regio. 'Dit is niet alleen een proef, het is een moeilijke uitdaging die zichzelf binnen twee seizoenen kan terugbetalen', zegt Ran.

De wereldwijde amandelmarkt wordt geschat op meer dan 7 miljard dollar per jaar. Ongeveer 80% daarvan bevindt zich in de Verenigde Staten, voornamelijk in Californië. De kosten stijgen, waarbij telers al meer dan $ 400 miljoen per seizoen uitgeven aan bestuivingsdiensten voor bijenkorven.  

Ran legt uit dat, moderne landbouwmethodes hebben geresulteerd in bijen ‘die opgegroeid zijn in enorme monoculturen, plantages waarin een gewas zoals katoen of amandel groeit. Eén gewas is alles wat de bijen in hun leven zien. Dit beïnvloedt hun DNA en het is ook een serieus probleem wat betreft de bijenvoeding. Het betekent minder diversiteit. We moeten dit probleem aanpakken.'

Natuurlijke bestuivers nemen wereldwijd in aantal en diversiteit af; naar schatting zijn er 75% minder vliegende insecten vergeleken met 25 jaar geleden, en 30% van de insectensoorten worden met uitsterven bedreigd. Zonder een alternatieve oplossing voor de bestuiving, om de afhankelijkheid van honingbijen in de komende jaren te verminderen, zouden de voedselprijzen sterk kunnen stijgen omdat het aanbod moeite heeft om aan de groeiende vraag te voldoen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.