Aantal patiënten blijft stijgen; ‘Coronahotels’ geopend

dinsdag 17 maart 2020 |  Dov Eilon
• 324 Israëli's besmet met coronavirus; aantal stijgt,
• Lichte patiënten worden ook in hotels behandeld,
• Ambtenaren werken zo veel mogelijk vanuit huis,
• Digitale middelen ingezet voor controle op patiënten.

Het aantal Israëli's dat lijdt aan het coronavirus blijft stijgen. Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid publiceerde dinsdagochtend dat het aantal mensen dat besmet is met het virus is gestegen tot 324, waaronder vier mensen die vermoedelijk in een ernstige toestand verkeren. Er wordt gezegd dat elf mensen genezen zijn naar huis gestuurd. In totaal zouden 50.500 mensen in enige vorm van quarantaine verblijven.

Om genoeg plaatsen te hebben voor de nieuw besmette mensen is onder leiding van minister van Defensie Naftali Bennett het zogenaamde 'Corona Hotel Project' gestart. In het kader va het project worden recreatie­centra en hotels gebruikt voor de behandeling van coronapatiënten waarvan de toestand als licht wordt beschouwd.

De eerste hotels die hiervoor gebruikt worden zijn het Dan Panorama Hotel in Tel Aviv (foto hierboven) en Jeruzalem. Later zuller er meer hotels bijkomen. Meer dan 100 hotels in Israël zijn al gesloten als gevolg van de crisis.

Premier Netanyahu maakt nieuwe aanwijzingen bekend. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Maandagavond kondigde premier Benjamin Netanyahu een reeks nieuwe stappen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo zal de publieke sector bijvoorbeeld vanaf morgen volgens een noodtoestand opereren. Tussen 70 en 80 procent van de ambtenaren moeten vanuit huis werken of worden op vroege Pesachvakantie of met onbetaald verlof gestuurd.

Ook de particuliere sector wordt beperkt in zijn activiteiten. Levensmiddelenwinkels en banken worden niet getroffen. Het is al verboden om met meer dan tien mensen in een ruimte te zijn. Netanyahu verzekerde nogmaals, dat er voldoende voedsel is en dat hamster-aankopen niet nodig zijn.

Minister van Financiën Moshe Kachlon beloofde financiële steun voor bedrijven en winkels die als gevolg van de crisis zijn gesloten, evenals voor de zelfstandigen, die nu zonder inkomen zitten. Deze kunnen nu een werkloosheidsuitkering aanvragen.

Geen algemene avondklok, wel digitale bewaking
Een algemene avondklok is in dit stadium niet gepland, maar wel lokale avondklokken in gebieden waar een bijzonder groot aantal burgers last heeft van het coronavirus. Netanyahu legde uit dat deze maatregelen uitsluitend ten goede komen aan de bevolking.

In de loop van de nacht heeft de regering in een telefonische stemming ingestemd met het gebruik van digitale middelen om coronapatiënten te volgen om te zien waar ze zijn geweest. Er zijn ook burgers die zich niet houden aan het hun opgelegde isolement. Digitale middelen, zoals tracking via de smartphone, helpen om hen te lokaliseren. Deze maatregelen worden van enkele kanten bekritiseerd. Personen die zich niet aan de quarantaineregels houden kunnen forse boetes en zelfs gevangenisstraf tegemoet zien.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.