Toerisme: Haifa kan het Venetië van Israël worden

Tuesday, March 17, 2020 |  Michael Selutin
De stad Haifa is momenteel vreselijk vervuild. Een plan voor de wederopbouw van de Baai van Haifa kan de noordelijke kuststad veranderen in een internationale metropool en het een juweel van de Middellandse Zee maken.

Er zijn plannen gepresenteerd om de baai van Haifa om te vormen tot een hi-tech gebied genaamd Innovation Valley. Wanneer het wordt goedgekeurd zouden 100.000 nieuwe woningen worden gebouwd, evenals vijf havens en kanalen, vergelijkbaar met die in Venetië of Amsterdam. Hiervoor moeten echter eerst de olie­raffina­derijen, die de stad vervuilen, worden verwijderd.

Haifa en het giftige afval
Haifa heeft een aantal industriële energiecentrales en raffinaderijen die de grond al meer dan 80 jaar vervuilen. Haifa heeft het hoogste kankercijfer van Israël en tal van milieuorganisaties zijn al jaren in oorlog met het stadhuis en de oliemaatschappijen die er werken.

Als het plan voor Innovation Valley wordt aangenomen, moet het land in kwestie worden gereinigd van giftig afval, dat in de loop der jaren diep in de bodem is doorgedrongen en ook het grondwater heeft verontreinigd. Volgens de eerste schattingen bedragen de schoonmaakkosten meer dan 1,5 miljard shekels (435 miljoen dollar). Daarnaast zijn er de kosten voor het overbrengen van de industriële faciliteiten van het terrein naar een nieuwe locatie in de Negev-woestijn.

De visie
De stad Haifa, gelegen op de hellingen van het Karmelgebergte, heeft een groot potentieel om een van de mooiste steden ter wereld te worden als het ambitieuze plan verder kan gaan. Het concept is om een compleet nieuwe stad te bouwen in plaats van de bestaande industriegebieden. Het project zou even groot zijn als de stad Netanya.

De organisaties die betrokken zijn bij het project zijn samen met de burgers van Haifa bijzonder enthousiast over de plannen, die onder andere een systeem van kanalen en kleine meren in de vallei naast het Karmelgebergte inhouden. Deze kunnen worden gevoed door het natuurlijke regenwater in de regio en zullen worden gebruikt voor boten. Degenen die het geluk hebben een huis aan de kanalen te krijgen, kunnen hun boten aanmeren met toegang tot de Middellandse Zee. Dit radicale plan zal Haifa van de meest vervuilde stad van Israël veranderen in een paradijselijke tuin.

De financiering
Natuurlijk is zo'n enorme inspanning niet goedkoop, maar het is mogelijk dat het uiteindelijk zichzelf financiert. Uit eerste analyses is gebleken dat het land zelf na de schoonmaak ongeveer 13 miljard shekels (3,8 miljard dollar) waard is. Appartementen aan de prachtige baai zullen veel geld opleveren, net als andere onroerende goederen zoals markten, winkels, kantoren en andere commerciële voorzieningen.

De ministeries van Economische Zaken en Energie moeten nog steeds overtuigd worden van het Innovation Valley plan, vooral omdat het niet eenvoudig is om de olieraffinaderijen te verplaatsen. Minister van Financiën Moshe Kachlon steunt het plan al. De hele bevolking van Haifa zou zeker blij zijn met de verwijdering van industriële faciliteiten uit hun stad.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.