Coronavirus pandemie vereist onze creativiteit

Monday, March 16, 2020 |  Arthur Schwartzman
Nu de Israëlische regering heeft verordend, dat de scholen in het hele land voor onbepaalde tijd gesloten blijven, werd het land een paradijs voor introverte mensen.

Zowel in het christendom als in het jodendom ligt er echter een grote nadruk op de gemeenschap, en nu iedereen in zijn eigen huis zit opgesloten zal het van onze kant veel creativiteit vergen nu de tijd van de voorjaars­feesten langzaam naderbij komt.

Poerim is een zeer vrolijk en vreugdevol feest, en wordt het best geassocieerd met zijn carnavals en kostuums. Vanwege de beperkingen van het ministerie van Volksgezondheid op bijeenkomsten van meer dan 5.000 mensen (wat sindsdien is verminderd tot 100 mensen, en nu tot slechts 10), werden alle adloyada's in het hele land geannuleerd. Deze leuke en kleurrijke optochten zijn voor veel gezinnen en kinderen het hoogtepunt van het feest, toch verliep Poerim rustig, zonder dergelijke festiviteiten.

Adloyada is afgeleid van een Talmoedisch gezegde, dat men op Poeurim moet drinken ‘ad lo yada’, ‘tot hij niet weet’ de rechtvaardige Mordechai van de boze Haman te onderscheiden. Echter, orthodoxe en masorati (traditionele) Joden hadden een dringender zaak - het lezen van de megillah, dat is het Hebreeuwse woord voor boekrol, in dit geval de boekrol van Esther Men behoort het boek Esther twee keer te horen voorlezen op Poerim, op de vooravond en tijdens de ochtend van het feest. Het lezen gebeurt in het openbaar, meestal in synagogen, maar door de uitbraak van het coronavirus konden veel mensen hun huis niet verlaten vanwege de quarantainevoorschriften. Speciaal voor deze situatie mochten degenen die niet aanwezig konden zijn van de rabbijnen live online naar het voorlezen van de boekrol luisteren

Nu Pesach voor de deur staat (9-16 april), en we voor die tijd onze huizen willen schoonmaken en desin­fecteren, moeten we echter wel creatieve manieren bedenken om ons feest te vieren, zonder onze gezondheid in gevaar te brengen.

De Pesach seder (8 april) is een familie­bijeen­komst die lijkt op Thanksgiving in de VS; als je je tante het hele jaar door niet hebt gezien, is de kans groot dat je haar op de vooravond van Pesach ziet. Nu het aantal burgers dat Covid-19 heeft opgelopen tot 200 stijgt, en Israël voorop loopt wat betreft de beperkingen vanwege het virus, is het waarschijnlijk dat onze familie­bijeen­komsten worden beperkt.

Onderzoekers zeggen dat we in dit gedigitaliseerde tijdperk, waarin we constant verbonden zijn met de wereld via Facebook, WhatsApp en Instagram, nog nooit zo los van elkaar zijn geweest. We zijn eenzamer dan ooit. Daar is nu de thuis-quarantaine bij gekomen, wat ons isolement vergroot.

We zouden het echter vanuit een andere invalshoek kunnen bekijken: technologie biedt ons de mogelijkheid om het ons op een veilige en min of meer comfortabele manier gemakkelijk te maken, terwijl we de verspreiding van het virus proberen te beteugelen. We kunnen videochatten, sms'en, voedsel en boodschappen thuis bestellen, op afstand om hulp vragen. Israël heeft als leider in hi-tech veel creatieve oplossingen te bieden in de strijd tegen het virus.

De komende periode van de voorjaarsfeesten geeft ons, de Messiaanse gemeenschap, ook een kans om de liefde van de Messias te tonen. Pesach is niet alleen een familie­bijeenkomst, maar het is ook een nationale feestdag en het wordt op nationale schaal gevierd. Het was de natie als geheel die Egypte ontvluchtte en het was de God van de natie Israël die hun slavenjuk brak. Gelovigen voegen nog een laag toe aan deze vastgestelde tijd: Yeshoea als het Pesach-lam, dat ons een geest van opofferende liefde bijbrengt, een geest van geven in een tijd waarin mensen extra eenzaam kunnen zijn, en extra hulp nodig hebben.

Met ontberingen komen kansen, met beperkingen komt creativiteit. Terwijl er genoeg paniek en angst is om rond te gaan, moeten we optimistisch kijken naar onze door God gegeven mogelijkheden en creatief zijn als we onze feesten vieren en ons geloof in praktijk brengen.

Creatief omgaan met beperkingen: bij de Westelijke Muur houd je afstand van elkaar tijdens het bidden, het aantal mensen is beperkt, en het kussen van de stenen muur is verboden. (Foto: The Western Wall Heritage Foundation).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.