Groeten uit Israël - Een eindeloze Shabbat

Monday, March 16, 2020 |  Ryan Jones
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De schoolweek van mijn kinderen eindigde donderdag. Daarna begonnen ze vreugdevol aan de wekelijkse rust van de Shabbat. Maar het probleem is dat er voor hen geen einde is gekomen aan deze Shabbat. En dat einde zal er in de nabije toekomst niet komen.

In Israël is het dagelijkse leven tot stilstand gekomen als gevolg van de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Bij de eerste dingen die werden gesloten waren universiteiten, scholen en kleuterscholen.

Eigenlijk zijn deze vrije dagen niet bedoeld als vakantie, maar zo nemen mijn kinderen het op, tenminste zolang de overheid ons niet volledig in onze huizen opsluit. Dus de kinderen racen op hun fiets door de straten van de wijk, de speeltuinen zijn vol en de kinderen zullen niet stoppen met ons te vragen om bij hun vriendjes te slapen, want er is geen school!

Op dit moment moeten velen van ons ouders nog naar hun werk, wat de situatie er niet makkelijker op maakt. Hier op de redactie van Israel Today hebben we de flexibiliteit om af en toe vanuit huis te werken om bij de kinderen te zijn. Maar mijn vrouw werkt in het ziekenhuis en zal waarschijnlijk binnenkort overuren moeten maken, omdat het Israëlische gezond­heids­systeem steeds meer onder druk komt te staan.

Ondanks de nieuwe uitdagingen kan ik begrijpen waarom de kinderen zo enthousiast zijn. De hele situatie heeft de sfeer van een vakantie of een avontuur.

Dit alles kan natuurlijk heel snel veranderen, als het coronavirus zich sneller gaat verspreiden of als de zieken beginnen te sterven. We hoeven alleen maar naar Italië te kijken om eraan herinnerd te worden hoe vreselijk dit hele gebeuren ineens kan worden.

Tijd om na te denken over het leven
Als ik niet bezig ben met het vermaken van onze kinderen tijdens hun eeuwig durende Shabbat, hebben we nu de kans om na te denken over onze ware plaats in het universum.

Vandaag de dag voelt de mens zich machtiger dan ooit tevoren en denkt alles onder controle te hebben. Maar het Coronavirus heeft ons weer een beetje wakker geschud. We hebben alles niet zo goed onder controle als we denken.

Ik ben zelf niet bang, en ik maak me geen zorgen. Voor mij is dit het moment dat het geloof begint. Ons geloof in en vertrouwen op God als onze ultieme beschermer en verzorger moet nu noodzakelijkerwijs verder gaan dan de wekelijkse kerkdienst.

Dit betekent niet dat we geen last hebben van het coronavirus of de sociale gevolgen ervan. Maar het betekent wel dat we niet bang hoeven te zijn. Dit is dus niets meer dan een unieke kans om deze belangrijke les aan onze kinderen te leren op een zeer ervarings­gerichte manier. Als ik ze zleen maat zo ver zou krijgen, dat ze tien minuten stil zouden zitten...

Amandelbloesem op de Golanhoogten. (Foto: Maor Kinsbursky/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, bij de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog een centimeter gestegen en ligt nu 209,47 m onder de zeespiegel, nog slechts 67 centimeter tot de bovengrens!

Weet u wat nog spannender is dan politiek? Als er water door de droge rivierbeddingen in de woestijn stroomt, vooral die rond onze olijfbomen en wijngaard in de buurt van Nizanna. In het weekeinde was de regenval meer dan zwaar. Rivieren stroomden in de woestijn, wat een zegen voor elke olijfboom en wijnstok in het zand. In deze video van ons Telegram-kanaal spreekt onze wijnmaker Oren Shalom en groet u vanuit het zuiden. Zijn kinderen spatten in het frisse regenwater.

Samen met mijn collega's van Israel Today wens ik u een prettige maandag en een goede gezondheid toe.

Shalom uit Jeruzalem,
Ryan

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.