Israël verklaart het Coronavirus de oorlog

Sunday, March 15, 2020 |  Ryan Jones
Meer dan 200 Israëli's hebben nu COVID-19 opgelopen, algemeen aangeduid als het coronavirus. En hoewel de Joodse Staat geen doden te betreuren heeft als gevolg met de pandemie, is de natie desalniettemin vrijwel afgesloten.

Premier Benjamin Netanyahu maakte zaterdagavond bekend dat 'we in oorlog zijn met een onzichtbare vijand', maar stelde de Israëli's gerust, dat we die, net als al onze andere vijanden, 'kunnen verslaan'. Dat vereist echter wel dat de Israëli's 'een nieuwe manier van leven' aannemen, althans voorlopig.

Een van de escalerende maatregelen die Netanyahu aankondigde, was:

  1. Thuiswerken voor al het niet-essentiële personeel, zowel in de publieke als in de private sector;
  2. Alle cafés, bioscopen, winkelcentra en andere vrijetijdsactiviteiten zijn gesloten of opgeschort;
  3. Alle scholen zijn gesloten;
  4. Geen bijeenkomsten van meer dan 10 personen in een gesloten ruimte;
  5. De reeds besmette personen worden digitaal gevolgd, ondanks de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer die deze maatregel inhoudt.
Kortom, Israël wil dat iedereen thuis blijft en persoonlijk contact met anderen vermijdt. Op deze manier kan de verspreiding van het coronavirus worden vertraagd, zodat de gezondheidszorg de zieken adequaat kan behandelen.

Als het Israëlische postkantoor zo leeg is, weet je dat de eindtijd is aangebroken. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Discipline handhaven in een ongedisciplineerde samenleving
Hoewel de bovengenoemde maatregelen drastisch zijn, zijn ze grotendeels uit voorzorg genomen. Netanyahu benadrukte. dat de Israëli's de autoriteiten moeten gehoorzamen, maar zich ook moeten onthouden van paniek.

Hij kent zijn volk goed. In dergelijke situaties reageren Israëli's meestal op een van deze twee manieren:

  1. Er zijn velen die, wat je ze ook vertelt, in paniek zullen raken, zoals de duizenden die elke winter bij de eerste hint van de sneeuwval plotseling naar huis snellen. Deze Israëli's overvallen momenteel supermarkten en dreigen door hun overreacties meer schade aan te richten dan het virus zelf zal doen;
  2. De davka Davka is een Israëlische uitdrukking die geen directe vertaling in het Engels heeft, maar ruwweg 'met opzet' of 'ondanks' betekent. De regering heeft hen gezegd niet al het toiletpapier op te kopen, persoonlijk contact te vermijden en thuis te blijven, dus ze gaan precies het tegenovergestelde doen, want niemand zegt hen wat ze moeten doen.
Israël is zeer creatief en innovatief, maar het is een weinig gedisciplineerde samenleving. Het handhaven van een zekere mate van discipline zal de komende dagen en weken de grootste uitdaging voor de regering zijn.

Paniekerige Israëliërs staan tegen het einde van de Shabbat in de rij om een supermarkt te overvallen. (Foto: Flash90)

(Geen) noodregering
De bekrompen persoonlijke politiek, waardoor Israël het afgelopen jaar geen regering heeft kunnen vormen, is voor de gemiddelde Israëliërs nog minder verteerbaar dan een maand geleden.

Gezien de ongekende situatie riep Netanyahu zijn politieke rivalen openlijk op om al het andere opzij te zetten en zich bij hem te voegen in een noodregering van nationale eenheid om de 'onzichtbare vijand' te verslaan.

Terwijl Benny Gantz van de oppositiepartij Blauw-Wit in eerste instantie het aanbod van Netanyahu aanvaardde, beschuldigden hij en zijn collega's de premier later van het uitbuiten van de wereldwijde crisis.

Ze zeggen dat Netanyahu opnieuw de gelukkigste politicus ter wereld is. Ondanks het feit dat zijn Likoedpartij de meeste zetels won bij de verkiezingen van deze maand, stond Netanyahu op het punt om zijn premierschap te verliezen en zou slechts enkele dagen later een proces op beschuldiging van corruptie tegen hem beginnen.

Nu ziet hij eruit als een onzelfzuchtige verlosser, doordat hij zijn hand uitsteekt naar zijn vijanden om zo de confrontatie aan te gaan met een bedreiging voor iedereen, en zijn proces is op zijn minst voor maanden uitgesteld. [Na een beslissing van minister van Justitie Amir Ohana om alle activiteiten in de rechtbanken te verdagen, is het proces tegen premier Netanyahu uitgesteld tot 24 mei].

Op het moment van publicatie zegt Gantz nu, dat hij zich alleen bij een noodsituatie eenheidscoalitie zal aansluiten, als Netanyahu deze week voor de rechter komt.

De reservisten worden opgeroepen
Zelfs het Israëlische leger wordt in actie geroepen om te helpen deze oorlog te winnen. Niet omdat zijn geavanceerde wapen­arsenaal enig effect zal hebben, maar omdat Israël te kampen heeft met een gebrek aan mankracht.

Meer dan 600 Israëlische artsen en verpleegkundigen hebben zichzelf in quarantaine moeten plaatsen, nadat ze in contact waren gekomen met mogelijk besmette patiënten, en de wetshandhavers zijn overbelast met het uitvoeren van de nieuwe regelgeving van de regering.

De minister van Defensie Naftali Bennett riep zondag 2.000 Israëlische reservisten op, voornamelijk van het Thuisfront Commando (civiele verdediging), om bij de situatie te helpen.

De besten van Israël werken koortsachtig (vergeef me de woordspeling) om een einde te maken aan het coronavirus. (Foto: Flash90)

Een remedie in ontwikkeling?
Er zijn wijdverspreide geruchten dat Israël zeer dicht bij de ontwikkeling van een vaccin tegen COVID-19 is, dus de redactie van Israel Today heeft contact opgenomen met diverse laboratoria en ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid vast te stellen wat hiervan waar is.

In feite had een biotechnologiebedrijf in het noorden van Israël onbewust een voorsprong van enkele jaren op het huidige coronavirus, en er werd aangenomen dat het binnen enkele weken een vaccin beschikbaar zou hebben.

Een uitgebreid artikel over dit vaccin verschijnt binnenkort voor de leden van onze Engelstalige website. U kunt zich hier aanmelden

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.