Groeten uit Israël - Storm en het Coronavirus

Sunday, March 15, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Een van de ongewoonste weekeinden, die ik ooit heb meegemaakt, ligt achter ons. Het coronavirus heeft nu uiteindelijk het roer overgenomen en bepaalt ons dagelijks leven. Bovendien kregen we te maken met een storm, zoals we die al lang niet meer hadden meegemaakt. Er gebeurt hier iets, was wat ik dacht. Het land Israël is praktisch afgesneden van de buitenwereld, de mensen worden verondersteld thuis te zitten en dan is er deze enorme storm. Is er iemand die ons iets wil vertellen?

Er zijn voortdurend berichten in de media en ook op mobiele telefoons over het huidige aantal mensen dat besmet is met het virus en hun toestand, met een precieze lijst van de plaatsen waar ze zijn geweest. Wie nu op een bepaalde tijd op een van deze plaatsen is geweest, moet de komende 14 dagen thuis in afzondering doorbrengen. Gisteren werd ook de werkplek van onze dochter getroffen. Ze werkt in een bioscoop en als ze haar dienst niet op het laatste moment had geruild, zou ze nu zelf in een isolatie zitten.

Een stormachtige tijd
De foto's van Eilat, waar de storm het sterkst was, waren indrukwekkend. Ik heb nog nooit zoiets gezien. De golven zouden tot 3 meter hoog zijn geweest. Gewoonlijk is de Rode Zee daar helemaal rustig. De schade is daar immens, zoals je kunt zien op de foto’s.

De badplaatsEilat na de storm. (Foto: Flash90)

Op normale dagen zouden we er waarschijnlijk in het weekeinde alleen daarover hebben gesproken. Maar nu werd de storm alleen zijdelings genoemd. Het gaat hier alleen nog maar over het coronavirus. Gisteren hebben we met spanning gewacht op een nieuwe toespraak van premier Netanyahu met nieuwe richtlijnen voor de burgers.

In de sociale netwerken circuleerden toen steeds meer foto's van overvolle supermarkten die op Shabbat opengingen, ja het zijn er nogal wat. De foto's waren indrukwekkend. Ik was zelf vrijdag kort naar een supermarkt gegaan om een paar dingen te kopen, mijn zoon en zijn vriendin hadden zich aangemeld, het enige normale in het weekeinde. Overal om me heen waren tientallen winkelwagentjes tot uitputting gevuld. Steeds weer vroegen ze om toiletpapier. Tot nu toe is het mij niet duidelijk waarom nu juist toiletpapier een van de meest gewilde goederen is. Ook pasta en rijst waren op vrijdag nauwelijks verkrijgbaar in de supermarkt.

Op de achtergrond waren geruchten over een mogelijke avondklok zoals in Italië en het wachten op de toespraak van de premier die voor gisteravond was aangekondigd. De hele wereld zit nu in hetzelfde schuitje. Ik moest denken aan de film 'Independence Day', waarin de hele wereld verenigd was tegen een bedreiging vanuit de ruimte.

Net als in Nederland: de jacht op toiletpapier. (Foto: Sraya Diamant/Flash90)

s Avonds kregen we de nieuwe instructies, waarover we u in een ander bericht informeren. De door sommigen gevreesde avondklok komt er niet, maar het dagelijks leven zal in de nabije toekomst anders zijn. Maar ook daaraan zullen we wel wennen. Wij zijn allemaal samen. Vooral in tijden van crisis hebben we dit gevoel van saamhorigheid en wie weet, misschien zal juist het coronavirus ons uiteindelijk uit de politieke impasse redden. We leren ook om dankbaar te zijn voor dingen die we altijd als vanzelfsprekend hebben beschouwd. Uiteindelijk zal alles goed worden, misschien zelfs een beetje beter.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperaturen, die nu weer overeen komen met het seizoen. De regen zal een tijdje stoppen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens twee en een halve centimeter gestegen en ligt nu 209,48 meter onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 68 centimeter tot aan de bovengrens!

En met dit goede nieuws over het Meer van Galilea wens ik u, samen met mijn collega's van Israel Today, een prettige zondag toe. Blijf gezond!

Shalom.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.