Medisch: Wedloop naar vaccin tegen coronavirus

Sunday, March 15, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Medische laboratoria in diverse landen doen hun best om een vaccin tegen het coronavirus op de markt te brengen. In de VS meldden tenminste drie bedrijven belangrijke vorderingen op dit gebied, en in Israël meldden MIGAL en het Instituut voor Biologisch Onderzoek vorderingen.

Het Israel Institute for Biological Research in Nes Tziona. (Foto:Dan Keinan).

Kort na het begin van de uitbraak in januari heeft China de genetische sequentie van het virus vrijgegeven in open wetenschappelijke databanken, zodat onderzoeksinstituten en commerciële bedrijven konden proberen om behandelingen en vaccins te ontwikkelen zonder dat er monsters moesten worden genomen.

De wetenschappers van het Instituut voor Biologisch Onderzoek maken significante doorbraken in het begrijpen van het coronavirus, bericht Ha’aretz, maar er moet nog een lang proces van pre-klinische en klinische proeven volgen.

Het Instituut voor Biologisch Onderzoek, gelegen in de stad Nes Tziona in centraal Israël, is in 1952 opgericht als onderdeel van het Israëlische Defensie Wetenschapskorps, en werd later een civiele organisatie. Het staat technisch gezien onder toezicht van het bureau van de premier, maar staat in nauw contact met het ministerie van Defensie.
Premier Benjamin Netanyhu gaf het instituut op 1 februari opdracht om middelen te besteden aan de ontwikkeling van een vaccin voor COVID-19.

Volgens medische bronnen hebben de wetenschappers onlangs een belangrijke doorbraak bereikt in het begrijpen van het biologische mechanisme en de kwaliteiten van het virus, met inbegrip van een beter diagnostisch vermogen, de productie van antilichamen voor degenen die het virus al hebben en de ontwikkeling van een vaccin.

Het Ministerie van Defensie ontkent echter dat er op korte termijn een vaccin beschikbaar komt: ‘Er is geen doorbraak geweest in de inspanningen van het biologische instituut om een vaccin te vinden voor het coronavirus of om testkits te ontwikkelen. Het werk van het instituut wordt uitgevoerd volgens een ordelijk werkplan en het zal tijd kosten. Als en wanneer er iets te melden valt, gebeurt dat op een ordelijke manier. Het biologisch instituut is een wereldberoemd onderzoeks- en ontwikkelingsbureau, dat steunt op ervaren onderzoekers en wetenschappers met een grote kennis en kwaliteitsinfrastructuur. Er werken nu meer dan 50 ervaren wetenschappers in het instituut aan het onderzoek naar en de ontwikkeling van een medisch middel tegen het virus’.

Normaal gesproken zou een maandenlang proces van preklinische proeven op dieren de volgende fase zijn, gevolgd door klinische proeven, voordat de vaccinatie effectief of veilig wordt geacht. Deze periode maakt een volledige karakterisering van de neveneffecten mogelijk en een beter begrip van de manier waarop verschillende populaties worden getroffen. 

Toch kan de wereldwijde noodsituatie in verband met de corona­virus­pandemie dit proces versnellen, om zoveel mogelijk mensen die het grootste risico lopen op het virus te vaccineren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.