Mogelijk vierde verkiezing nu MK Arabische steun afwijst

donderdag 12 maart 2020 |  Ryan Jones
Al is Orly Levy-Abekasis geen koningin, maar veel Israëli’s noemen haar een moderne Esther, nu dit Knessetlid van de Gesherpartij weigert mee te werken aan de vorming van een minderheidsregering, gesteund door vijandige Arabische partijen, die het Joodse karakter van de Staat Israël willen uitwissen.

Hoewel de Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu bij de recente verkiezingen de meeste zetels won (36), heeft het rechtse blok drie zetels te weinig voor een meerderheid van 61 zetels.

En dat bood het centrum-linkse blok onder leiding van de partij Blauw-Wit een gouden kans om eindelijk Netanyahu te verdrijven van het premierschap door een minderheids-regeringscoalitie te vormen.

Maar, om de instemming van president Re’oeven Rivlin te krijgen om op die weg verder te gaan, zou de leider van Blauw-Wit Benny Gantz de externe steun nodig hebben van de Gezamenlijke Arabische Lijst met zijn 15 zetels.

Eerder deze week kondigde de Gezamenlijke Lijst aan wat de prijs zou zijn voor haar samenwerking. En het was veel meer dan voor sommigen aanvaardbaar was. (Zie het artikel Arabische eis voor coalitie: Geen Joden op Tempelberg.

'Het is beschamend, dat er mensen zijn die bereid zijn om elke prijs te betalen om een minderheidsregering te vormen', schreef Levy-Abekasis op Facebook, verklarend dat haar Gesher partij, die momenteel is samengevoegd met de linkse Arbeidspartij en het uiterst linkse Meretz, geen minderheidscoalitie zal steunen die door de Arabieren wordt gesteund.

Ze wees er verder op, dat het 'fundamentele normen en waarden schendt' om zich te conformeren met degenen die beogen het Joodse karakter van de Staat Israël uit te wissen. Bovendien wordt Balad, een van de partijen die deel uitmaken van de gezamenlijke lijst, geleid door Arabische politici die routinematig hun steun hebben uitgesproken voor Palestijns terroristisch geweld tegen Israëli’s.

Zonder de sten van Gesher, en van nog twee van de meer rechtse knessetleden van Blauw-Wit, die zeggen dat ook zij zullen weigeren een coalitie te steunen die op de Arabieren vertrouwt, heeft Gantz misschien net zo weinig kans als Netanyahu om een regering te vormen.
En dat zou een vierde verkiezing betekenen.

Grootste verraad ooit?
Ondanks dat Gesher voor deze laatste verkiezing een gezamenlijke lijst heeft gevormd met twee linkse partijen (Arbeidspartij en Meretz), wordt Levy-Abekasis nog steeds als rechts beschouwd.

Toch hekelde MK Tamar Zandberg (Meretz) Levy-Abekasis voor het uithalen van zo'n stunt, net toen het erop leek dat links het einde van het tijdperk-Netanyahu eindelijk zou kunnen bewerkstelligen.

'Het is ondenkbaar om simpelweg de kans van links, om een regering te vormen, te stelen en het op een presenteerblaadje aan rechts te overhandigen,' zei Zandberg in een interview met Kan Reshet Bet. 'Dit is het grootste verraad ooit, dat ik mij kan herinneren.'

Natuurlijk zijn er mensen die argumenteren, dat de bereidheid van zionistisch links om samen te werken met Israël-hatende Arabische politici die zichzelf zien als vertegenwoordigers van de Palestijnse nationalistische zaak, een veel groter verraad is.

Netanyahu bereidt zich voor
Te midden van deze dramatische ontwikkelingen begonnen Netanyahu en zijn Likoedpartij zich deze week voor te bereiden op een mogelijke vierde verkiezing door partijvoorverkiezingen af te gelasten.

In een verklaring van Likoed werd aangekondigd, dat als er in september een vierde verkiezing plaatsvindt, of als er een minderheidsregering wordt gevormd die minder dan een jaar blijft bestaan, de huidige Likoed-lijst blijft bestaan voor de volgende verkiezing.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.