Israëlische medisch-historicus legt pandemieën uit

Thursday, March 12, 2020 |  Esti Eliraz
Sommige epidemieën zijn plotseling geëindigd, andere geleidelijk. Niemand kan voorspellen hoe het coronavirus zal eindigen, legt prof. Alon Klivenov uit. Hij is een gerenommeerd medisch-historicus en docent aan universiteiten in heel Israël en internationaal.

Israel Today sprak met hem in een poging om de coronavirus-pandemie, die de Joodse Staat en meer dan 100 andere naties bijna tot stilstand heeft gebracht, beter te begrijpen.

Een korte geschiedenis van pandemieën
In de loop van de geschiedenis hebben epidemieën en pandemieën de mensheid altijd begeleid. De Bijbel noemt ook veel verschijningsvormen van epidemieën, die plagen worden genoemd.

Pericles, een Atheense heerser wiens dood de geschiedenis veranderde, stierf aan een epidemie die Griekenland aanviel.

In de 2e eeuw na Christus was er een vreselijke epidemie die vele miljoenen mensen in het Romeinse Rijk heeft gedood.

In het Byzantijnse Rijk was er in de 6e eeuw een epidemie die 40% van de bevolking doodde.

In Japan was in de 8e eeuw een epidemie, die ongeveer een derde deel van de bevolking doodde.

Het ultieme voorbeeld is de Zwarte Dood in de 14e eeuw. Deze pandemie had gevolgen voor de politiek, de maatschappij, de economie, het leger en de religie. Er was geen deel van het leven dat niet door de ziekte werd getroffen.

De verspreiding en impact van epidemieën
Een bacterie of virus is afkomstig van een ander land en verspreidt zich via schepen of andere handelsroutes. Wanneer de micro-organismen aankomen, doden ze een groot aantal mensen in een populatie die deze ziekten nog nooit heeft meegemaakt en die er niet mee kan omgaan. Toen de Spanjaarden bijvoorbeeld in Amerika aankwamen, droegen ze bacteriën bij zich die een enorm percentage van de lokale bevolking doodden.

Epidemieën hebben ook een invloed op de cultuur. Kerken werden gebouwd om de plaag te stoppen. In het centrum van Wenen staat een pilaar, die was gebouwd om de plaag te stoppen. Ook in Venetië zijn veel kerken gebouwd om epidemieën te bestrijden.

Epidemieën hebben ook de wetenschap gestimuleerd tot een beter begrip van het menselijk lichaam en de biologie, evenals de ecologie. Ze dienden als een stimulans om kennis na te streven uit noodzaak, in plaats van louter uit nieuwsgierigheid.

In de 20e eeuw (1918-1919) was de ergste epidemie ongetwijfeld de Spaanse griep. Dit is hetzelfde virus dat gerelateerd is aan de ‘varkensgriep’ van 2009. Er zijn schattingen dat de Spaanse griep een half miljard mensen heeft getroffen, ongeveer een kwart van de wereldbevolking in die tijd. Niemand kent het exacte aantal doden, en de schattingen lopen uiteen van 17 tot 100 miljoen.

Volgens Dr. Klivenov weet niemand wat de uitkomst van de huidige pandemie zal zijn, ook niet de leden van de Wereld­gezond­heids­organisatie en hoge ambtenaren van het Israëlische ministerie van Volks­gezondheid.

Als historicus zegt Dr. Klivenov dat er epidemieën zijn die plotseling zijn geëindigd, en andere die geleidelijk zijn geëindigd. Volgens hem is het onmogelijk om van tevoren te weten hoe de huidige situatie zal worden opgelost.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.