Groeten uit Israël - Mishloach Manot, Poerimgeschenken

Thursday, March 12, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Toen ik een klein meisje was, woonde ik in een kleine landelijke wijk in het stadsdeel Ohel Moshe in Jeruzalem, een afgesloten wijk, auto's konden daar niet binnen. Er was een grote binnenplaats met een zandbak en bomen. En rond de binnenplaats stonden kleine huizen naast elkaar. De deuren stonden altijd open, het was een gevoel van plezierig samenleven. Iedereen kende elkaar, er was een harmonieus samenleven met liefde en delen.

Een van de sterkste herinneringen die ik van die tijd heb is Poerim. Mijn moeder had een kostuum van de Koningin van de Nacht voor me gemaakt. Van crêpepapier maakte ze een grote zwarte cape en een rok voor me. Ze heeft er gouden sterren en de maan op geplakt. Ze zette een kroon op mijn hoofd en gaf me een toverstaf. Ik voelde me echt als een prinses uit de film. En in deze vermomming stuurde ze me naar de naburige huizen van de wij om de traditionele Mishloach Manot, geschenkmanden met zoete lekkernijen, te verdelen. Ik moet uitleggen dat we deze cadeaumanden een week eerder hadden klaargemaakt.

De buren werkten samen aan allerlei soorten koekjes en heerlijke taarten. Het werd allemaal met de hand gemaakt. Ik herinner me nog de geuren van het bakken. Toen mijn moeder klaar was met bakken, kocht ze speciale borden en mooie papieren servetten. Toen legde ze veel verschillende soorten koekjes op elk bord. De borden waren in doorzichtig cellofaanpapier ingepakt. Er waren ook koekjes die ze met kleurrijke snoepjes had bestrooid. Denk je eens in, wat dat kan doen met een zesjarig meisje. Wow, ik wilde het hele bord wel verslinden.

Mijn moeder stuurde me dan elke keer naar een van de buren met een bord. In mijn prinsessenkleding voelde ik me koninklijk. Ik ben van huis tot huis gegaan en heb de 'Mishloach Manot' uitgedeeld. Elke buurman die zo'n groot bord van me kreeg, gaf me een pond (in die tijd was dat de Israëlische munt). Dit pond was het zogenaamde Poerim-geld. En zo heb ik vele ponden verzameld en mijn moeder stopte ze allemaal in de spaarpot ,die ik had toen ik klein was. In feite zou je kunnen zeggen dat het mijn eerste baan was en dat ik niet zo slecht verdiend heb.

Achteraf gezien heb ik geleerd hoe belangrijk het is om met plezier te werken en met vreugde geld te verdienen. Het werk in ons leven moet gepaard gaan met een passie, precies de passie die ik had toen ik de geschenkpakketten uitdeelde. En ja, het belangrijkste wat ik geleerd heb is hoe leuk het is om te geven en hoe leuk het is om iets terug te krijgen.

Deze gewoonte van geschenkpakketten werd overgenomen uit het Boek van Esther en gaat tot op de dag van vandaag door, want er staat geschreven: De dagen waarop de Joden rust gekregen hadden van hun vijanden, in de maand die voor hen veranderd was van verdriet in blijdschap en van rouw in een feestdag, en om deze dagen te maken tot dagen van maaltijden en blijdschap, om elkaar geschenken te sturen en gaven te geven aan de armen.' Megillat Esther, hoofdstuk 9:22.

Het bos van de Engelen in het Zuiden bij Kiriat Gat. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt met verdere stijging van de temperaturen. In de loop van de dag wordt het winderiger en kunnen er af en toe buien voorkomen. Tegen de avond regen en onweer in het zuiden en het centrum van het land. In de wadi's bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. De komende nacht zullen de regen en onweersbuien zich over het hele land uitbreiden.
Voor vandaag worden de volgende maximumtemperaturen verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 29 graden, bij de Dode Zee 30 graden, Be'er Sheva 29 graden, Eilat bij de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog een centimeter gestegen en ligt nu 209.525 m onder de zeespiegel, slechts 72,5 centimeter ontbreekt tot de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag.

Shalom uit Jeruzalem!
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.