Groeten uit Israël - Poerimfeest tegen de angst

Wednesday, March 11, 2020 |  Anat Schneider
Op Poerim is het, net als bij koningin Esther, gebruikelijk om een groot feest te houden met een tafel vol eten en drinken voor gasten en vrienden en familie. Dit jaar hebben we de traditie gevolgd en onze vrienden bij ons thuis uitgenodigd voor een Poerim-feest.

Iedereen bereidde iets lekkers voor het diner en zo werd onze tafel gevuld met veel bijzondere en smakelijke gerechten, omdat ieder zijn eigen specialiteit maakte. We droegen ook de traditionele Poerim maskers en brachten de traditionele rashonim of ratels mee.

Op Poerim lezen we de de boekrol van Esther hardop, en wanneer Haman's naam wordt genoemd, draait iedereen zijn rashonim om harde geluiden te maken. Dit is een oud gebruik uit de 11e eeuw onder de Joodse gemeenschappen in de diaspora. Vroeger schreven ze 'Haman' op stenen en telkens als ze de boekrol lazen en Hamans naam werd genoemd, sloegen ze de stenen tegen elkaar om zijn naam uit te wissen.

Later ontwikkelde de gewoonte zich tot het gebruik van rashonim, maar het doel was hetzelfde. Elke keer als Haman's naam wordt genoemd brak er een groot lawaai uit in de synagogen om die niet te horen en in feite de herinnering aan hem uit te wissen.

De bron van de gewoonte heeft te maken met de herkomst van Haman; hij was afkomstig van het volk Amalek. In de Torah staat over Amalek dat 'U moet de gedachtenis aan Amalek van onder de hemel uitwissen' (Deuteronomium 25:19). Het uitwissen van de naam van de Amalakitische Haman symboliseert de vernietiging van Amalek, de aartsvijand van Israël.

Ons Poerim-feest met vrienden.

Geconfronteerd met de vijand van vandaag
We hebben thuis de boekrol niet gelezen, maar we hadden wel ratels. En omdat iedereen het voortdurend over de corona-epidemie heeft, hebben we besloten dat elke keer als iemand het woord 'Corona' noemt in een gesprek, we allemaal onze ratels zouden draaien en veel herrie zouden maken.

In zekere zin betekenen het coronavirus en Haman hetzelfde voor ons. Zoals geschreven staat: 'In elke generatie is er iemand die ons wil vernietigen, maar de Heilige van Israël is onze Verlosser'.

Vandaag is het het coronavirus dat op ons is gevallen en dat de mensen verontrust, terwijl het zich verspreidt en de hele wereld bedreigt met ziekte en sterfelijkheid. Een oncontroleerbare besmetting.

Het is het kwaad dat niet mag worden genegeerd. En het luidruchtige geluid van de Poerimratels is een herinnering aan de noodzaak om de bedreiging van het coronavirus uit onze wereld te verwijderen.

Door het stijgende water in het Meer van Galilea komt steeds meer begroeiïng onder water te staan. (Foto: Maor Kinsbursky)

Het weer voor vandaag in Israël:
Regen in de meeste delen van het land. Sterke winden in het zuiden. Tegen de middag wordt de regen sterker, er kunnen onweersbuien ontstaan. In de wadi's in het zuiden en oosten bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. Het wordt veel koeler. Ook de komende nacht zal stormachtig blijven met regen en onweer.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 27 graden, Beersheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209.505 meter onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 70,5 centimeter aan de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst u een prettig weekend en een gezegende Shabbat.
Anat

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.