Groeten uit Israël - Mijn vaste groep bezoekers

Wednesday, March 11, 2020 |  Aviel Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Voor de Hoge Feestdagen komen altijd orthodoxe Joden bij mij op bezoek, in de hoop een bijdrage voor hun werk van ons te ontvangen. De meesten van hen krijgen ook een gift, want iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar ik kan maar een paar keer de tijd nemen voor een geanimeerd gesprek.

In de afgelopen jaren heb ik bijvoorbeeld tijd doorgebracht met de chassidische rabbijn David (37), die niet alleen voor de feestdagen bij ons opduikt, maar ook langskomt als hij in de buurt van ons redactiekantoor is. Waarom ik tijd voor hem heb, is een goede vraag. Onze gesprekken zijn gewoon open, helder en diep. We praten over veel dingen, zoals familie, politiek, geloof en hypocrisie in onze omgeving. Hij slaagt er zelfs in om me af en toe nieuwe inzichten te geven in bijbelgedeelten.

Zoals David duiken bij mij eigenlijk allerleid figuren op, die overdag mijn tijd stelen. Maar als Israel Ehrlich op bezoek komt, vind ik het leuk om met hem te lunchen. Ehrlich is 40 jaar oud en heeft twee jaar lang, dag in dag uit, de open wonden van mijn vader verzorgd. Hij komt uit de chassidische Goer-beweging en verliet de orthodoxie toen hij 17 was. Vandaag is hij vader van drie kinderen en seculier. Daarom heeft hij tot op heden geen contact met zijn ouders. Hij leerde mijn vader alleen kennen door oogcontact. We hebben veel te danken aan Israel. Hij liet me zien wat een diepe liefde mensen kunnen geven. Onze dialogen staan open voor alles, en ik begrijp dat hij nog steeds wonden uit zijn vroegere leven bij zich draagt.

Ook neem ik de tijd voor de Arabische taxichauffeur Ayman. Hij is moslim en woont op de Olijfberg. Hij rijdt onze gasten naar de Palestijnse gebieden. We zijn goede vrienden, maar over het Joodse Tempelplein in Jeruzalem zijn we het niet eens. Vanuit zijn standpunt is er nooit een tempel geweest, noch de eerste, noch de tweede. We zijn het niet eens op dit punt en toch drinken we samen koffie. Het is beter dan schieten.

En Khaled, die jarenlang in ons kantoor werkte, werkt nu voor Nespresso. Zodra hij voor me zit en praat, voel ik me gehypnotiseerd. Hij praat en praat. Soms gooi ik er gewoon een woordje tussen. Ik houd van zijn verhalen, of ze nu waar zijn of niet, het kan me niet schelen. Ik houd van hem als persoon.

Arik Weiß is een Jeruzalemse Jood, maar hij behoort tot de Orthodoxe Kerk in Roemenië. Voor het eten maakt hij altijd een kruisteken. Voor mijn vrienden, die Arik kennen, is hij een absolute buitenstaander, maar het maakt niet uit, want we hebben altijd impulsieve ontmoetingen. Hij is geen gemakkelijke jongen, voor hem moet je geduld en kracht hebben.
Dan komt bijna elke zondag mijn vriend en gitarist Guy Ronny bij me langs. Eerst maakt hij voor zichzelf een kop koffie in de redactie en dan houdt hij me tegen. Hij is ouder dan 60 en heeft lang, zwart geverfd haar. Hij is een Jeruzalemse rocker. We kunnen praten over Jezus, rockmuziek en alles wat daartussen zit. Zelfs als ik hem er soms uit moet schoppen, doe ik dat uit liefde, want ik vind hem erg aardig.

Zoals mijn vrouw Anat zegt: 'Niemand heeft meer geduld voor exotische en eigenaardige mensen dan jij. Je trekt ze aan als een magneet'. Dat is mogelijk, maar deze mensen spreken me aan. Het klikt gewoon tussen ons. Bovendien weet ik zeker dat ieder mens (ik ook) een krasje heeft, alleen weten de meeste mensen het beter te verbergen. Elk van hen is een karakter, origineel en lief. Dus, nu weten jullie het, dat is de groep mannen die me af en toe van het schrijven afhouden.

De Golanhoogten. (Foto: Maor Kinsbursky/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt, gedeeltelijk helder met een stijging van de temperatuur. In de middag wordt aan de kust een sterke wind uit het noorden verwacht.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gestegen en ligt nu 209.535 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 73,5 centimeter aan de bovengrens!

De redactie van Israel Today wenst u een prettige woensdag.

Shalom uit Jeruzalem!
Aviel

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.