Techniek: Kleurenblindheid-corrigerende contactlenzen

Wednesday, March 11, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Twee Israëlische onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv melden dat ze deuteranomalie, een vorm van rood-groene kleurenblindheid, kunnen corrigeren met aanpasbare contactlenzen. Zij hebben ultradunne optische deeltjes ingebouwd in standaard contactlenzen.

De meta-oppervlakken met nano-afmetingen kunnen tijdens het gieten van de contactlens worden toegevoegd of thermisch worden toegevoegd aan een harde contactlens. De proefpersonen zagen hun kleurwaarneming tot een factor 10 verbeteren, schrijft Israelc21..

'Problemen met het onderscheiden van rood van groen bemoeilijken eenvoudige dagelijkse routines zoals het beslissen of een banaan rijp is,' zei Sharon Karepov, van de afdeling fysieke elektronica van de universiteit.

'Onze contactlenzen gebruiken meta-oppervlakken op basis van nano-metrische gouden ellipsen om een aangepaste, compacte en duurzame manier te creëren om deze tekortkomingen aan te pakken.'

Hoewel klinische tests nodig zijn voordat de contactlenzen op de markt kunnen worden gebracht, geloven de onderzoekers dat fabrikanten het meta-oppervlak tijdens de vormfase van de contactlens­fabricage zouden kunnen inbedden of ze thermisch zouden kunnen aanbrengen een harde contactlens.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.