Arabische eis voor coalitie: Geen Joden op Tempelberg

dinsdag 10 maart 2020 |  Ryan Jones
Premier Benjamin Netanyahu vreest dat zijn rivaal Benny Gantz een gevaarlijk pact zal sluiten met de Gezamenlijke Arabische Lijst om een regerende minderheidscoalitie tot stand te brengen. De Arabieren zullen een voor Joden onaanvaardbaar hoge prijs eisen.

Volgende week zal president Re’oeven Rivlin op basis van de aanbevelingen van alle Knesset-leden beslissen welke politicus hij belast met het vormen van de volgende regering. Netanyahu had verwacht dat hij dat zou worden, omdat zijn Likoedpartij de meeste zetels won, maar het rechtse blok als geheel heeft 58 zetels, drie zetels te weinig voor een meerderheid.

Dat betekent dat als Gantz zich kan verzekeren van de aanbevelingen van alle 62 Knesset-leden die geen deel uitmaken van het rechtse blok, hij door Rivlin wordt gekozen om de volgende regering te vormen.

Maar daarvoor is de steun van de Gezamenlijke Arabische Lijst vereist. En dat zal niet goedkoop zijn. In feite waarschuwt Netanyahu al maanden, dat Gantz een prijs zal betalen die schadelijk is voor de toekomst van de Joodse Staat, ten dienste van wat een persoonlijke vendetta is geworden.

En misschien heeft hij wel gelijk.

De voorzitter van de Gezamenlijke Lijst, Aymen Odeh, maakte dinsdag de belangrijkste voorwaarde bekend voor het aangaan van gesprekken met Gantz en zijn partij Blauw-Wit: een totaal verbod op alle Joodse bezoeken aan de Tempelberg.

Dat klopt, de Arabieren zullen niet eens overwegen om Gantz als premier te steunen, tenzij zijn eerste daad is om Joden te verbieden de heiligste plaats van het Jodendom te bezoeken, laat staan daar te bidden, wat al verboden is.

Velen hebben Netanyahu scherp bekritiseerd voor wat zij zijn 'racistische' benadering van de Arabische facties noemen. Maar diezelfde critici lijken niet bereid om de eis van Odeh ook 'racistisch' te noemen, hoewel deze specifiek gericht is tegen het Joodse volk en zijn geloof, op een manier die doet denken aan de manier waarop de nazi's, voorafgaand aan de oprichting van de vernietigingskampen, de Joden verbieden zich te mengen met de 'zuiverder' rassen en religies.

Een eenmalig compromis?
De plaatsvervangend leider van Blauw-Wit, Yair Lapid, benadrukte in een gepassioneerde Facebook-post dat de samenwerking met de Gezamenlijke Lijst eenmalig zou zijn om een minderheidscoalitie te kunnen oprichten, en dat de Arabieren geen deel zouden uitmaken van de regering van Gantz.

Dit, benadrukte Lapid, 'is niet de regering die we wilden', maar het is te verkiezen boven een vierde verkiezing, waarvan de datum al is vastgesteld in september, voor het geval dat...

Wishful thinking
Zoals velen in de rechtse blok hebben gesuggereerd, zijn Gantz, Lapid en de meesten van hun partij bezig met wishful thinking.

Volgens Lapid zal de gezamenlijke Arabische lijst 'een keer van buitenaf stemmen [om de vorming van een minderheidsregering mogelijk te maken], en daar zal het eindigen'.

Maar wat gebeurt er als Gantz niet doorgaat met het verder inperken van de religieuze vrijheden van de Joden in Israël? Wat als hij niet voldoet aan de andere eisen van de Gezamenlijke Lijst, zoals het vernietigen van het nucleaire arsenaal van Israël of het ontwortelen van alle Joodse 'kolonisten' uit Judea en Samaria?

Odeh veracht Netanyahu misschien nog meer dan Gantz, maar dat weerhoudt de Gezamenlijke Lijst er misschien niet van om voor een door Likoed ingediende motie van wantrouwen te stemmen, wanneer Blauw-Wit niet aan de Arabische lijn voldoet.

Met nieuw elan door de indrukwekkendste resultaten tot nu toe bij de verkiezingen (15 zetels), zou de Gezamenlijke Arabische Lijst er zelfs de voorkeur aan kunnen geven om zijn geluk verder te beproeven in een vierde verkiezing. En dat maakt dat Gantz's bereidheid om te vertrouwen op het beschermheerschap van de Arabieren, in plaats van over een eenheidsregering te spreken met Netanyahu, mogelijk tot een verandering in de situatie van de Joden leidt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.