Boete voor ultraorthodoxen wegens verkopen amuletten

Tuesday, March 10, 2020 |  David Lazarus
De ultraorthodoxe Shas-partij heeft van de Centrale Verkiezingscommissie een boete van 7.500 NIS (ongeveer 2.000 euro) gekregen voor het verspreiden van amuletten die bescherming tegen het coronavirus beloven. Ja, zulke dingen bestaan in Israël!

De amuletten bevatten een kleine kaart met Hebreeuwse teksten en gebeden naast een foto van rabbi Ovadia Yosef, de geestelijke leider van de Shas.

Op de envelop van de kaarthouder belooft het amulet: 'Bescherming tegen de pest: Corona - en alle kwaden.' Er staat ook een verwijzing in de Bijbel naar een gebeurtenis waarbij de hogepriester Pinehas het uitbreken van een plaag tegenhield door een Israëlitische man en een Midjanitische vrouw te doden, omdat ze zich seksueel aan elkaar en aan hun goden hadden overgegeven.

Activisten van de Shaspartij werden betrapt, toen zij deze amuletten, samen met de Shabbat-kaarsen met een afbeelding van rabbi Yosef, aanboden aan kiezers. Volgens de kieswetten mag de verspreiding van 'verkiezingspropaganda niet verbonden zijn met het geven van geschenken'.
Dit is niet de eerste keer dat de orthodoxe partij probeert stemmen te 'kopen' door geschenken aan te bieden. Bij de verkiezingen van april en september 2019 werden ze ook bestraft voor het verspreiden van toverspreuken, die alles van vruchtbaarheid tot eeuwig heil aanbieden.

Nadat een rechter door de linkse seculiere Arbeidspartij op de praktijk werd gewezen, oordeelde hij, dat het feit dat de amuletten noch het logo noch de naam van Shas droegen, irrelevant was, omdat het verspreiden van geluksamuletten in verband met een verkiezing verboden was, en hij eiste dat de Shaspartij de praktijk onmiddellijk zou staken.

De Shas-partij zei dat zij de uitspraak zou respecteren, maar dat dit een verder bewijs was dat liberale linkse politici 'hun levensstijl proberen op te leggen aan een groot traditioneel en religieus publiek dat gelooft in de kracht van het gebed en talismannen tegen het kwaad en ziekten.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.