Groeten uit Israël - Lege autobussen en het Coronavirus

Monday, March 09, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vandaag en ook gisteren ben ik veel eerder in Jeruzalem aangekomen. Dit was niet omdat ik eerder van huis ging of een andere bus nam. Nee, gisteren en vandaag waren de bussen gewoon veel leger dan normaal. En ook op straat waren er veel minder auto's, de gebruikelijke file bij de ingang van de stad was er eenvoudig niet.

In het nieuwsberichten werd gezegd, dat ongeveer 80.000 Israeli's zich nu thuis in isolatie bevinden. Daarnaast hebben duizenden toeristen in het weekeinde het land verlaten, uit angst dat ze vanwege de geannuleerde vluchten niet meer naar huis kunnen komen. Op mijn wandeling door de stad kwam ik altijd veel toeristen tegen, nu zijn ze er nauwelijks. Er kunnen immers nauwelijks nog toeristen Israël binnen­komen. Op de radio werd gesproken over verdere aan­kon­digingen van het ministerie van Volksgezondheid over hoe we moeten omgaan met de verspreiding van het virus. Het coronavirus heeft de controle over ons dagelijks leven overgenomen.

De hal van de luchthaven is helemaal leeg. (Foto: Flash90)

Ik weet nog precies hoe dit alles begon. Met een radioreportage over een nieuw en mysterieus virus met de eigenlijk mooie naam Corona. Er was sprake van een eencijferig aantal geïnfecteerde mensen in China. Op dat moment had ik niet gedacht dat het virus zich zo snel zou verspreiden. Vandaag bevinden we ons eigenlijk in een nieuw tijdperk, een nieuwe realiteit, waarin er aan de ene kant de geïnfecteerden zijn en aan de andere kant de gezonde mensen, die bang zijn om door de geïnfecteerden te worden besmet. Absoluut een scenario voor een bioscoopfilm, maar er zijn al heel wat films die te maken hebben met de verspreiding van een dodelijk virus. En nu zien we beelden uit Noord-Italië, waar gewapende politieagenten ervoor zorgen dat niemand de grens van de in quarantaine geplaatste gebieden overschrijdt.

Normaal gesproken zou men bij ons spreken over de gevolgen van de laatste Knesset-verkiezingen, maar de eerste artikelen daarover verschijnen vandaag in de krant Yediot Achronot pas op pagina 14. De eerste pagina's staan vol met berichten over Corona. Corona is nu overal.

We weten niet hoe het verder zal gaan, we wachten op de dagelijkse berichten van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Zijn directeur doet me denken aan andere crisistijden, zoals de Gaza-oorlog of zelfs de Golfoorlog, waar we dagelijks door de leger­woord­voerder werden geïnformeerd over de huidige situatie. Niemand kende vroeger de naam van de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, vandaag kent iedereen hem.

Iedereen kent hem nu: Moshe Bar Siman Tov - Directeur van het Ministerie van Volksgezondheid. (Foto: Flash90)

En nu nog iets positiefs. Eindelijk is het warmer geworden. (Ze zeggen dat het coronavirus niet van warmte houdt). Is de lente naar ons onderweg?

Hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt tot helder met opnieuw een aanzienlijke stijging van de temperaturen. Een beetje te warm voor het jaargetijde. In het noorden en in de bergen waait een sterke oostenwind.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde met nog eens anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209,56 meter onder de zeespiegel, nog maar 76 centimeter aan de bovengrens!

En nu, ook namens de gehele redactie van Israel Today, wens ik u een prettige maandag. Blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.