Archeologie: De tunnels langs de Westelijke Muur

Monday, March 09, 2020 |  Israel CNN
De Westelijke Muur of Klaagmuur (de Kotel in het Hebreeuws) is indrukwekkend, maar de grootheid ervan ervaar je pas echt, wanneer je ondergronds afdaalt naar de Westelijke Muurtunnels. De video is door Israel CNN voorzien van een Nederlandse ondertiteling.

De tunnels zijn ongeveer 488 meter lang, en geven bezoekers een voorproefje van de uitdaging waar Herodes de Grote voor stond tijdens deze grootste van al zijn immense bouwprojecten: de uitbreiding van de Tempelberg, waarvoor een zware steunmuur werd gebouwd. Een voorbeeld hiervan is de beroemde ‘westerse steen’, die 14 meter lang is en bijna 570 ton weegt.

Deze complexe ondergrondse tunnels leggen een directe verbinding tussen de geschiedenis van de Hasmonese periode en de moderne tijd. De tunnels worden ondersteund door vele bogen en bevatten trappen, die de oude stad verbonden met de Tempelberg, over de Tyropoeon-vallei heen, die langs de westkant van de Tempelberg liep en de twee scheidde. Tegenwoordig ondersteunen deze gangen straten en huizen in de moslimwijk.

De tunnels werden in de 19e eeuw voor het eerst ontdekt tijdens opgravingen door Britse archeologen, maar het echte graven vond plaats na de Zesdaagse Oorlog, na 1967, door het Israëlische ministerie van Religieuze Zaken.

Een van de meest bijzondere plaatsen om te bezoeken in de tunnels is het deel van de Westelijke Muur dat volgens de traditie het dichtst bij de plaats is, waar het heilige der Heiligen op de Tempelberg zich bevond. Het heilige der Heiligen, waar zich nu de eerste steen en de Rotskoepel bevinden, is de heiligste plaats voor joden. Op deze locatie in de tunnels is er een kleine synagoge waar Joden komen bidden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.