Gaan Netanyahu’s rivalen hem als premier blokkeren?

zondag 8 maart 2020 |  Ryan Jones
Benjamin Netanyahu's Likoedpartij won de meeste zetels bij de Israëlische verkiezingen van vorige week, maar zijn rivalen hebben mogelijk een manier gevonden om hem hoe dan ook als premier te verwijderen, wat een groot drama zou zijn.

Avigdor Lieberman plaatste zondag op Facebook een lijst met vijf eisen, waaraan moet worden voldaan om zijn partij Yisrael Betenoe deel te laten uitmaken van de volgende regering. Lieberman kwam in de laatste twee verkiezingen naar voren als 'kingmaker' en hoopt opnieuw zo'n rol te kunnen spelen.

Benny Gantz, leider van de oppositiepartij Blauw-Wit, reageerde onmiddellijk naar Lieberman op Twitter met: 'Akkoord. We moeten verdergaan.'

Lieberman's eisen zijn:

  • Een verhoging van de maandelijkse pensioenuitkeringen;
  • Lokale overheden mogen beslissen of het openbaar vervoer en winkels al dan niet op Shabbat kunnen functioneren;
  • De wetgeving, die ultraorthodoxe yeshiva-studenten verplicht om ook in de IDF te dienen, zal worden ingevoerd;
  • Wetgeving die het burgerlijk huwelijk in Israël goedkeurt;
  • Elke gemeentelijke rabbijn moet het recht hebben om een religieuze rechtbank op te richten en bekeringen tot het Jodendom uit te voeren.

Omdat Blauw-Wit een seculiere partij is, had Gantz geen probleem met het accepteren van Lieberman's voorwaarden, waarvan de meeste gericht zijn op het versoepelen van de greep van het Opperrabbinaat op alle religieuze zaken in Israël.

Minderheidsregering
Dus wat betekent Gantz' aanvaarding van Liebermans voorwaarden met betrekking tot de vorming van de volgende Israëlische regering?
Op dit moment zouden zowel Netanyahu als Gantz een minderheidscoalitie moeten vormen, als ze de opdracht krijgen van de Israëlische president Re’oeven Rivlin.

Likoed en zijn religieuze rechtse bondgenoten hebben 58 zetels, dat is drie te weinig voor een absolute meerderheid. Blauw-Wit, de linkse Arbeidspartij-Meretz alliantie en Lieberman's Yisrael Betenoe kunnen zich op slechts 47 zetels beroemen.

Maar Gantz, Lieberman en de linkse partijen zouden kunnen rekenen op de externe steun van de Gezamenlijke Arabische Lijst, al was het maar om een einde te maken aan tijdperk-Netanyahu.

Hoewel Netanyahu's minderheidsregering meer zetels zou hebben, zou deze constant het risico lopen om te vallen door een motie van wantrouwen, terwijl Gantz's nog kleinere coalitie waarschijnlijk op Arabische steun kan rekenen, althans voor een tijdje, om het rechtse blok op afstand te houden.

Volgens die logica zou de minderheidsregering van Gantz eigenlijk stabieler zijn, en als zodanig roepen velen president Rivlin op om zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken om de 'Blauwe en Witte' leider als de volgende premier aan te spreken.

Tegen welke prijs?
Hoewel de bovengenoemde regeling zou kunnen werken, tenminste tijdelijk, is er de vraag wat het zal kosten.
Gantz en Lieberman, om nog maar te zwijgen van de leiders van de Arbeidspartij en Meretz, willen Netanyahu zo graag kwijt, dat ze zo'n beetje alles zouden geven om dat doel te bereiken.

En de leiders van de Gezamenlijke Arabische Lijst weten dat. Velen vrezen dat de Gezamenlijke Lijst verregaande eisen zal stellen, die het Joodse karakter van de Staat Israël zullen aantasten. De Gezamenlijke Lijst wordt er al geruime tijd van beschuldigd, zelfs door haar eigen Arabische kiezers, dat zij de Palestijnse Autoriteit in de Israëlische Knesset vertegenwoordigt, en de partij zou deze situatie ook kunnen aangrijpen om de Palestijnse hand in hun conflict met Israël te versterken.

De vraag is nu, hoe ver Gantz en Lieberman bereid zijn te gaan, om hun droom om Benjamin Netanyahu naar huis te sturen te realiseren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.