Het Coronavirus vanuit een Messiaans perspectief

Sunday, March 08, 2020 |  Arthur Schwartzman
Terwijl de resultaten van de recente Israëlische verkiezingen nog warm zijn, en de coalitiebesprekingen vers uit de oven komen, haalt de uitbraak van het coronavirus de belangrijkste koppen van alle kranten. Voor de gelovigen in Yeshua is hun taak duidelijk.

Afbeelding: Een meestal bruisende internationale luchthavenBen Goerion is zo goed als leeg nu Israël worstelt met het coronavirus. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Op de dag waarop dit artikel is geschreven, zijn 25 gevallen bekend van Israëli's die het virus hebben opgelopen en nog eens tienduizenden zijn in zelfquarantaine. Het meestal drukke vliegveld Ben Goerion heeft nu bijna geen reizigers.

Terwijl de regering zich inspant om nog meer beperkingen op te leggen, wenden de gelovigen zich tot de Heer in gebed. Wat kunnen we verwachten van de huidige situatie en hoe moeten we die zien?

Vandaag kent bijna elke Israëli iemand die in thuisquarantaine is. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een lijst opgesteld met landen, waar vandaan Israëli's bij aankomst twee weken lang thuis in quarantaine moeten blijven: Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, het vasteland van China (inclusief Hong Kong en Macau), Zuid-Korea, Japan, Thailand en Singapore. Op dit moment zitten er ongeveer 70.000 tot 100.000 Israëli's verplicht in hun huizen, en tellen de dagen af.

Deze instructies krijgen niet de medewerking en de urgentie die ze waarschijnlijk moeten hebben. De Israëlische politie moest een strafrechtelijk onderzoek instellen tegen 8 mensen die opzettelijk niet voldeden aan de eisen van het ministerie van Volksgezondheid en die niet in zelfquarantaine gingen. In een officiële verklaring heeft de politie aangegeven, op te treden tegen degenen die de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid overtreden.

Er werd gemeld dat een groep van 21 toeristen uit Griekenland, die bij terugkeer in hun land met het coronavirus waren gediagnosticeerd, Israël en de Westelijke Jordaanoever heeft bezocht. Als gevolg daarvan heeft de Palestijnse Autoriteit de Geboortekerk in Bethlehem gesloten voor verdere bezoekers, toen zij vernamen dat zij daar waren gestopt voor een gebed.

Minister van Volksgezondheid Ya'acov Litzman, een orthodoxe Jood, kondigde woensdag aan dat het plein voor de Westelijke Muur nog steeds open is voor bezoekers. De rabbijn van de Westelijke Muur voegde eraan toe dat niets meer op zijn plaats is dan om daar te bidden voor het verdwijnen van de ziekte. Festiviteiten van Poerim zijn landelijk geannuleerd, want de vrolijke feestdag wordt dit jaar rustig gevierd. Voetbal- en basketbalwedstrijden worden gehouden zonder publiek om hun teams toe te juichen.

Geen paniek
Over het algemeen is de bevolking van Israël niet in paniek. Op WhatsApp en Facebook worden veel humoristische memes en grappen doorgegeven die verwijzen naar het coronavirus. Hoewel er over de hele wereld dodelijke slachtoffers zijn gevallen, waarbij de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het wereldwijde sterftecijfer 3,4% is, schatten andere deskundigen dat het werkelijke percentage veel lager ligt, omdat niet alle gevallen worden gemeld. Er moet ook rekening worden gehouden met andere factoren, zoals leeftijd, geslacht, de algemene gezondheid en de gezondheidszorg waartoe men toegang heeft.

Hoewel ik de ernst van de situatie niet bagatelliseer, heeft de internationale media-aandacht veel onnodige paniek veroorzaakt in de wereldgemeenschap. Terwijl de regeringen van de wereld op dit nieuwe virus reageren door een verbod op internationale reizen, grote bijeenkomsten en elkaar een hand geven, blijft het virus zich rustig verspreiden.

Als rentmeesters van Gods schepping moeten we de kwalen bestrijden die ons welzijn verstoren. Omdat Jezus genas, moeten we de handen op de huidige stand van zaken leggen en bidden voor Gods genezing voor de zieken, wijsheid voor het medisch personeel en geduld voor de mensen die in hun huizen opgesloten zitten.

Voorstanders van een Bijbels wereldbeeld handhaven dat virussen weliswaar destructief kunnen zijn, maar toch deel uitmaken van Gods goede schepping. We weten uit de wetenschap dat virussen het evenwicht in ecosystemen bewaren, een rol spelen bij de bacterie­populaties in onze darm, helpen bij het bestrijden van andere ziekten en inspireren tot nano­technologische innovatie.

Ondanks deze recente gebeurtenissen wil ik u aanmoedigen om de paniekerigheid los te laten en te vertrouwen op Gods soevereiniteit. Johannes schreef: ‘en de dood zal er niet meer zijn; ook geen rouw, jammerklacht of moeite zal er meer zijn. Want de eerste dingen zijn voorbijgegaan’. (Openbaring 21:4). Want een oude orde van de natuur gaat ervan uit dat er een nieuwe komt.

Verlossing is een belofte, en niet alleen voor ons mensen, maar de natuur zelf wacht op de dag van de Heer. En terwijl het koninkrijk van de hemel hier al is, is het gedeeltelijk, en zal het volledig komen. Tot die dag, waarop voor de kosmos nieuwe wetten zullen worden geschreven, niet van entropie en verval maar van voortdurende vernieuwing, moeten we de goddelijke natuur weerspiegelen die de aarde al is binnen­gedrongen in de vorm van de Messias.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.