Groeten uit Israël – Zoals elk jaar verkleden voor Poerim

Sunday, March 08, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg kon je veel verklede kinderen op straat zien. Poerim staat voor de deur! Voordat de kinderen een paar dagen vrij krijgen, is er een feestje in de scholen en kleuterscholen. Tijdens Poerim vieren we de bevrijding van het Joodse volk door koningin Esther.

Maar wat voor de kinderen veel plezier betekent, betekent voor ons (ouders met veel kinderen) veel stress, omdat het gebruikelijk is om je op deze dag te verkleden. Vroeger was het gebruikelijk dat de meisjes zich verkleden als koningin Esther, tegenwoordig kun je allerlei kostuums zien, zoals ook gebruikelijk is op bijvoorbeeld Halloween. Ik heb echter nog nooit een koningin Esther gezien.

Nu is het echter niet zo, dat je de kinderen alleen voor die ene dag moet aankleden. Al een week voor de zogenaamde 'Poerimon', de Poerim happening op school, kregen de kinderen op school en de kleuterschool elke dag een ander thema voor het verkleden. Dat begon deze keer met het thema 'dieren', waardoor ik en veel andere ouders extra vroeg opstonden om een of ander dier op de gezichten van de kinderen te schilderen of om ze te verkleden als dieren.

Mijn op een na jongste dochter wilde echt een vlinder op haar gezicht, mijn derde wilde een husky, dat was al wat moeilijker. Mijn tweede oudste had gelukkig een masker van een wolf en mijn 3-jarige wilde er gewoon geen - dat kwam mij echt goed uit!
De dag erna was het wat makkelijker, het onderwerp was 'pyjama's', zodat de kinderen gewoon met hun beste pyjama's naar school konden komen.
Daarna volgde een dag met het motto 'klassenkostuum', waarbij elke klas iets moest bedenken en vervolgens iedereen op dezelfde manier gekleed naar school moest komen. In de klas van mijn op één na oudste, bijvoorbeeld, moesten alle meisjes gekleed komen als jongens en alle jongens als meisjes. Omdat hij erg lang haar heeft en zijn grote zus hem hiervoor de nodige kleren had geleend, was het niet al te veel uitdaging.
Mijn derde moest zich verkleden als een beroemd persoon en koos voor de Farao. Wat mijn op een na jongste betreft, had ik nauwelijks tijd om uit te zoeken hoe ze zich moest kleden. Dit alles vergt nogal wat voorbereiding. Gelukkig is mijn oudste tot nu toe zelfstandig; toch heeft ze ook een beetje steun nodig wat de ideeën betreft. Vandaag vindt de eerder genoemde 'Poerimon' plaats in de school en de kleuterschool, de zogenaamde officiële kostuumdag, waar elk kind zich verkleedt zoals het wil.

Deze keer is het ons ook gelukt, vijf dagen lang hebben we vijf kinderen aangekleed en naar school gestuurd! Naar mijn mening was het een beetje te veel van het goede. Een enkele verkleeddag zou al genoeg zijn - dat vinden wij als ouders tenminste. Maar de kinderen houden er veel van en zijn helemaal opgewonden. Ik zou bijna zeggen dat het de favoriete week van de kinderen is. Gelukkig hadden we deze keer voor de 'Poerimon' nog de Shabbat - een welkome onderbreking!

Hier is de, deze keer zeer korte, weersverwachting voor vandaag:
Het weer kan niet beter zijn voor Poerim. Het is helder met een duidelijke stijging van de temperaturen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, bij de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,575 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 77,5 centimeter tot de bovengrens!

Namens de redactie van Israel Today wens ik u een goede nieuwe week en nog een aangename zondag.

Shalom uit Jeruzalem!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.