Groeten uit Israël - Ben ik mooi? vragen mijn dochters

Friday, March 06, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Mijn kleine dochters zijn echte mode-experts. Voor een man is het verbazingwekkend, hoe belangrijk de kleding is voor kleine meisjes. In mijn kindertijd kon het me niet veel schelen wat ik droeg, maar mijn drie dochters van 3, 4 en 6 jaar voeren 's morgens een heftige discussie met hun moeder over de kleren die ze zullen dragen.

'Ik wil de trui met de eenhoorn dragen,' zegt Sarah (6).
'Ik wil ook een eenhoorn!' roept Racheli (4).
'Hoorn!' stelt Naomi (3) voor.

'Het spijt me, Racheli, je trui met de eenhoorn is in de was, wil je Hello Kitty aantrekken?' zegt de meest begripvolle vrouw van allemaal.
'Eenhoorn!', antwoordt Racheli zonder lang na te denken over het voorstel.

Maar op de een of andere manier slaagt mijn vrouw er elke dag in om de kinderen gekleed naar de kleuter­school te krijgen.

Ik bewonder het geduld en het begrip van mijn vrouw om dit onderwerp zo uitgebreid met de kleintjes te bespre­ken en hun wensen en wat het weer noodzakelijk maakt met elkaar te verzoenen, en ook rekening te houden met wat er in de kleerkast ligt. Ik ben er zeker van dat ze het Israëlisch-Palestijnse conflict nu zou kunnen oplossen als men haar slechts één keer voor de onderhandelingen zou uitnodigen!

Toen ik de kinderen een keer zonder mijn vrouw klaar moest maken voor voor school, liet ik hen gewoon kiezen wat ze wilden aantrekken. Het was zomer en het stoorde me helemaal niet dat Racheli met een wollen trui naar de kleuterschool wilde. 'Als ze het heet krijgt, trekt ze die wel uit,' dacht ik. 'Ik denk dat niemand zich er aan stoort, als een driejarig meisje in haar ondershirt rondloopt.'

Het belangrijkste was dat ik niet verwikkeld hoefde te raken bij discussies die altijd eindigen met schreeuwen en huilen, totdat ik uiteindelijk toegaf. Roze panty en een paars T-shirt? Dat zou tijdens het bewind van mijn vrouw verboden zijn geweest, maar onder mijn welwillende dictatuur was deze kleurencombinatie volledig in de mode. Waar zijn rokken eigenlijk voor? Die zijn alleen maar lastig als je in bad moet, en zodra de meisjes thuis zijn (en mijn vrouw niet) verdwijnen ze. Panty's zijn genoeg om je warm te houden.

De kleding van de hogepriester
Dat kleding ook een ander functioneel doel dient is ook het onderwerp van onze wekelijkse Bijbelgedeelte 'Tetzaveh', waarin onder meer de kleding van de hogepriester in detail wordt beschreven. De hogepriester is met zijn dienst in de tabernakel en later in de tempel de zichtbare verbinding tussen God en de mens. Zijn optreden als vertegenwoordiger van God moet bepaalde emoties bij de mens oproepen. 'Dan moet u voor uw broer Aäron geheiligde kleding maken om hem waardigheid en aanzien te geven.' (Exodus 28:2)

Hier heeft kleding de functie, ontzag en respect te scheppen. De hogepriester mag bij zijn dienst geen andere kleding dragen. Ook wanneer hij zich wil uiten door middel van zijn kleding, mag hij dat niet doen.

Mijn dochters begrijpen dit principe natuurlijk niet. Als ze zich vandaag de dag als een eenhoorn voelen, moeten ze dat via hun kleding aan iedereen vertellen. Aan de andere kant begrijpt mijn vrouw dit principe heel goed en ze is er een meester in, de kleine meisjes zo aan te kleden dat ze bij iedereen om hen heen bepaalde emoties opwekken. 'Oh, wat zijn ze schattig!', zeggen de vrienden van mijn vrouw, en 'Oh, weet je zeker dat deze schattige meisjes van jou zijn?' zeggen mijn vrienden dan

De Hoela-vlakte, bij de bronnen van de Jordaan (Foto: Anat Hermony/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Na een bijna zomerse dag krijgen we vandaag weer regen, die gepaard kan gaan met onweersbuien. In de wadi's in het zuiden en oosten bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. Ook in de komende nacht is er regen en onweer van het noorden tot de noordelijke Negev.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, bij de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is sinds eergisteren nog eens drie centimeter gestegen en ligt nu op -209,595 meter onder de zeespiegel, nog slechts 79,5 centimeter en de bovengrens is bereikt!

Samen met de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende Shabbat toe.

Shabbat Shalom
Michael

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.