Israël neemt Bernie Sanders op de korrel

Wednesday, March 04, 2020 |  Ryan Jones
De Joodse Staat doet zijn best om te voorkomen dat voor het eerst een Jood in het Oval Office van het Amerikaanse Witte Huis zit, als die Jood presidents­kandidaat Bernie Sanders is. Wat heeft Israël toch tegen deze man?

'We willen Bernie Sanders niet in Israël', zei Israëls ambassadeur bij de VN, Danny Danon, als reactie op de weigering van de Democratische presidentskandidaat om op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) te verschijnen.

Sanders had ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigd een 'reactionaire racist' te zijn. Daarvoor sabelde Danny Danon Sanders neer als een 'onwetende dwaas' en een 'leugenaar'.

Netanyahu reageert (niet)
Toen Netanyahu door de Israëlische legerradio werd gevraagd om te reageren op de uitbarsting van Sanders, benadrukte hij zelf, dat hij 'niet zou ingrijpen in de Amerikaanse verkiezingen'.

Maar Netanyahu’s minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, nam Sanders vorige week op de korrel, toen de Democraat suggereerde dat als hij president zou worden, hij zou overwegen de Amerikaanse ambassade terug te verplaatsen naar Tel Aviv.
'Die opmerking was schokkend,' zei Katz. 'Er is al duizenden jaren geen Jood die niet heeft gedroomd over terugkeren naar Jeruzalem.' Behalve misschien Bernie Sanders.

Pro-Israël, maar...
Zondag reageerde Sanders in het CBS-programma 'Face the Nation' op de toenemende kritiek. Het feit, dat hij de noodzaak voelde om dit opnieuw te doen, laat zien hoe belangrijk het onderwerp Israël is geworden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

'Ik ben pro-Israël. Ik ben pro-Palestijns,' benadrukte de Democratische presidentiële koploper. 'Ik zal alles doen om de onafhankelijkheid en de veiligheid en de vrijheid van het Israëlische volk te beschermen.'
Maar, vervolgde Sanders, 'wat we in dit land nodig hebben is een buitenlands beleid dat niet alleen Israël beschermt, maar ook het lijden van het Palestijnse volk aanpakt'.

Deze Jood beslist niet
En dat juist dat maakt duidelijk, waarom Israël de komst van de eerste Joodse president zou willen voorkomen, zolang het maar deze specifieke Jood is. Sanders geeft - zoals zoveel linkse liberalen in de VS - Israël de schuld van het lijden van de Palestijnse Arabieren, in het bijzonder van degenen die in de door Hamas bestuurde Gazastrook wonen.

Zijn opvattingen over het Israëlisch-Palestijnse conflict gaan voorbij aan het feit, dat het door de VS geleide vredesproces in de afgelopen twee decennia is neergekomen op het aan de Palestijnen geven van het meeste van wat zij eisen en het routinematig dwingen van Israël tot 'gebaren van goede wil'. Dat de Palestijnen zelf zich stelselmatig niet aan de talrijke ondertekende overeenkomsten hebben gehouden, kan nauwelijks aan Israël worden verweten.

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om deze mislukte formule op zijn kop te zetten is voor Israël een verademing geweest, en Jeruzalem is op zijn hoede voor terugkeer naar een doodlopende weg onder de eerste Joodse president van Amerika.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.