Ministerie van Buitenlandse Zaken en Huwelijksbemiddeling

Wednesday, March 04, 2020 |  Yossi Aloni
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken doet veel meer dan navigeren door het moeilijke terrein van de internationale arena. In feite heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken naast buitenlandse zaken nog een andere specialiteit die u zeker zal verrassen.

Terwijl de medewerkers van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zich inzetten voor de diverse kwesties die centraal staan bij het buitenlands beleid van het land - de diplomatieke strijd tegen Iran en zijn nucleaire programma, de Palestijnse aanvallen op Israël in internationale instellingen, de huidige inspanningen om het Corona-virus te stoppen, enzovoorts, is het ook bevorderlijk voor de relaties tussen zijn medewerkers.

Niet veel mensen zijn bekend met het feit dat er onder de medewerkers van de Israëlische buitenlandse dienst tientallen paren zijn die voor het eerst aan elkaar zijn voorgesteld in Israël of in het buitenland in een van de vele ambassades van het land. Sommigen zien het ministerie niet alleen als het officiële orgaan dat het buitenlands beleid van Israël uitvoert, maar ook als een broedplaats voor het bevorderen van romantische relaties. Het ontstaan van deze relaties wordt vaak als natuurlijk gezien, vanwege het uitdagende karakter van de functie van een buitenlandse diplomaat.

Een van de moeilijkste uitdagingen is het onderhouden van een relatie over grote afstanden en met lange tussenpozen. Het is niet zo eenvoudig om een partner mee te nemen naar het buitenland, waardoor deze vaak gedwongen wordt om af te zien van zijn of haar ambities voor een eigen carrière.

Neem bijvoorbeeld Gali Bar'am (50), Israëls consul-generaal in Toronto, die getrouwd is met de plaatsvervangend consul-generaal, Nissan Admur (54). 'We hebben samen gediend in Moskou, Cairo en Washington. Voordat we officieel een paar werden, bekleedde hij ook een functie in Ankara en nu zijn we in Toronto', legt Baram uit. Gali en Nissan ontmoetten elkaar voor het eerst in de zomer van 1994 in de cadettencursus van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar hun liefde ontwikkelde zich pas een paar jaar later, toen ze op een gezamenlijke post in Rusland zaten. Na 18 jaar huwelijk hebben ze twee kinderen - een jongen en een meisje.

Hoe vind u het om samen te werken in het ministerie van Buitenlandse Zaken? 'Buitenlandse dienst is zowel een carrière als een levensstijl. Het komt goed uit dat we elkaar begrijpen wat betreft de uitdagingen en persoonlijke overwegingen die aan deze unieke carrière verbonden zijn. De buitenlandse dienst is een geweldig avontuur voor de medewerker en het gezin', vervolgde ze.

Wat zijn de nadelen van samenwerking? 'Er zijn zeker nadelen. Er is geen scheiding tussen het leven thuis en op het werk. We werken de klok rond en zijn vaak midden in de nacht aan het werk.'

Idit Rosenzweig Abu en Jonathan Rosenzweig zijn beiden 41 jaar. Idit is de adjunct-directeur van Mensenrechten en Internationale Organisatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Jonathan is diplomaat bij de afdeling Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Ze hebben elkaar voor het eerst ontmoet toen ze samen in België werkten. Ze hebben drie kinderen.

Wat denken jullie over het samen werken in het Ministerie van Buitenlandse Zaken? Idit: 'Natuurlijk begrijpen we allebei het beroep en zijn uitdagingen, daarom is het veel gemakkelijker om elkaar te begrijpen als we na lange tijd thuiskomen en onze ervaringen delen’. Jonathan: 'Het is moeilijk om werk en gezinsleven te scheiden. We brengen vaak hele weekeinden door met het bespreken van de kwesties die te maken hebben met de VN of een diplomatieke crisis’.

Mical Philosoph (38) en Emmanuel Nahshon (58). Michal is de adviseur - adjunct-hoofd van de afdeling Europees Parlement en Emmanuel is de Israëlische ambassadeur in België en Luxemburg. Ze ontmoetten elkaar toen Nahshon de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken was en Michal de woordvoerder op de Israëlische ambassade in Parijs. Tijdens haar ambtstermijn daar werd ze naar Israël gestuurd voor werkgerelateerde zaken om Emmanuel te ontmoeten. Vanaf dat moment begonnen ze verliefd te worden en hadden ze ongeveer twee jaar een ‘lange-afstands­relatie’. Emmanuel: 'Nadat Michal naar Israël was teruggekeerd, begonnen we met het opbouwen van ons gezamenlijke persoonlijke en professionele leven. We zijn partners in leven en carrière. Het is een zeer unieke en rijke ervaring.'

Ronit (50) en Eitan (53) Ben Dor. Ronit was directeur van de afdeling Afschrikking en Preventieve Diplomatie van de afdeling Beleidsplanning van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eitan staat aan het hoofd van de afdeling Personeelszaken van de Israëlische Nationale Cyberdirectoraat en werkte 25 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze hebben enkele jaren samen op vele bestemmingen gediend, waaronder Parijs, de Baltische Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn 30 jaar getrouwd en hebben drie volwassen kinderen. 'We hebben veel gemeen en hebben daarom eindeloze discussies over het beroep', leggen ze uit. En wat is het nadeel? 'Onze carrières zijn afhankelijk van elkaar. We proberen openhartig en nederig met elkaar te praten, en samen beslissen we wat onze prioriteiten zijn.'

Delphine (45) en Yaron (47) Gamburg. Delphine is directeur communicatie en public relations op de ambassade van Israël in Parijs en Yaron is het plaatsvervangend hoofd van de missie bij de permanente delegatie van Israël bij internationale organisaties. Beiden hebben tijdens hun carrière in de buitenlandse dienst meer dan 20 jaar lang over de hele wereld gewoond, waaronder de Verenigde Staten en Rusland, en vandaag wonen ze in Parijs. Interessant is dat zij elkaar hebben ontmoet voordat zij hun carrière op het ministerie van Buitenlandse Zaken begonnen.

Wat zijn de voordelen van samenwerking? 'Er is meer wederzijds begrip voor ons werk en het is gemakkelijker om de uitdagingen aan te gaan van het veelvuldig reizen. In tegenstelling tot veel andere relaties hoeft een van de partners geen offers te brengen door zijn of haar carrière te beëindigen. We hebben altijd dezelfde belangstelling.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.