Wereldwijde toegang voor orthodoxe Joodse starters

Wednesday, March 04, 2020 |  Yossi Aloni
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem vond een buitengewoon evenement plaats, waarbij orthodox-Joodse starters tientallen diplomaten, durfkapitalisten en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit de hele wereld ontmoetten.

Opkomende orthodoxe starters moeten het gemakkelijker maken voor ondernemers in hun gemeenschap om toegang te krijgen tot de wereldwijde high-tech markten. 'Bizlabs' is een orthodoxe broedplaats voor innovatie­-technologie, en kreeg, in samenwerking met academici van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, de gelegenheid om hun prestaties aan een wereldwijd publiek te presenteren.

'De ontwikkelaars van het Bizlabs-programma zijn trouw aan de Joods Orthodoxe levenswijze en het Joodse concept van waarden en tradities,' zei Moti Eichler, voorzitter en oprichter van Global Brothers. 'De mogelijkheid om een strikte naleving van de Bijbelse voorschriften te combineren met technologisch onder­nemer­schap is de basis voor het grensoverschrijdende wereld­wijde succes van orthodoxe starters', aldus Eichler.

Op de Torah gebaseerde technologie
De directeur van de KMH Mordechai Feldstein Foundation, een filantropische organisatie die orthodoxe starters ondersteunt en gebaseerd op de woorden van Koning David: 'Welzalig is hij die verstandig omgaat met een ellendige' (Psalm 41:2a), zei 'De uitdaging voor ons allen is om enerzijds te leven met start-ups en de technologische wereld en anderzijds in onze sociale wereld te blijven en trouw te blijven aan onze afkomst, onze manier van leven en zelfs hoe we ons kleden.'

De technologische ondernemingen, die op het evenement worden gepresenteerd, zijn het nieuwste van de orthodoxe hightech­industrie. Het start-up programma van Bizlabs is gebaseerd op het ultraorthodoxe ondernemings- en bedrijfscomplex Bismax, dat is opgericht door de KMH Foundation, de Jerusalem Development Authority en Global Brothers. Dit is tot op heden het uitgebreidste programma en biedt aanzienlijke ondersteuning aan orthodoxe starters. Het wordt ondersteund door onder andere Google, het Israëlische durfkapitaal KPMG, Amazon en de Hebreeuwse universiteit van Jeruzalem.

Bizlabs helpt bij het overbruggen van hiaten in de investeringen in orthodoxe hightech in vergelijking met hun seculiere tegenhangers, met inbegrip van professionele workshops, kennisverwerving, relevante instrumenten en samenwerking met internationale instanties, professionele mentoren en een brede en actieve betrokkenheid van investeerders.

Onder de diplomaten die het evenement bijwoonden waren vertegenwoordigers van de Amerikaanse ambassade, het Groot Brittannië, Australië, Canada en anderen uit vele Europese, Aziatische, Zuid-Amerikaanse landen en Afrika. Economische deskundigen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven spraken hun bewondering uit voor de vooruitgang van de technologie en de creativiteit van orthodoxe starters.

Voor orthodoxe Joden is het om tal van redenen moeilijk om met seculiere collega's samen te werken, maar een door de orthodoxen geleid bedrijf biedt hen de mogelijkheid om een carrière na te streven terwijl ze zich aan de strenge gedragsregels van het Jodendom houden. Bovendien is de bedrijfscultuur, vooral in Tel Aviv, de 'Silicon Wadi', uiterst open en progressief. Het zou ook voor Bijbelgetrouwe christenen een grote morele uitdaging zijn om daar te werken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.