Voorlopige uitslag: Likoed 36, Blauw-Wit 32 zetels

dinsdag 3 maart 2020 |  Redactie Israel Today
Nu 90% van de uitgebrachte stemmen zijn geteld, staat Netanyahu's Likoedpartij vier zetels voor op de centrum-linkse partij Blauw-Wit, geleid door zijn uitdager Benny Gantz. Ook de Verenigde Arabische Partij won zetels. Het officiële eindresultaat wordt dinsdagavond verwacht.

Als het huidige resultaat niet verandert, komt de Likoedpartij met 36 zetels in de 23e Knesset, terwijl Benny Gantz's partij Blauw-Wit tevreden moet zijn met 31 zetels. Ook de Verenigde Arabische Lijst, die wellicht met 15 zetels in het parlement vertegenwoordigd zal zijn, was succesvol. De Arbeidspartij heeft samen met Meretz en Gesher een duidelijke nederlaag geleden en zal gezamenlijk slechts 7 zetels krijgen. De Israëlische linkerzijde lijkt te verdwijnen.

Wat de verdeling in blokken betreft, is het rechtse blok niet ver verwijderd van de 61 zetels die nodig zijn voor een absolute meerderheid. Aan het eind komen de stemmen van de soldaten er nog bij, die meestal overwegend rechts stemmen, zodat er een goede kans is dat het rechtse blok 61 zetels kan krijgen en vervolgens een regering vormen zonder Lieberman, wiens partij Israel Betenoe op dit moment 7 zetels zou krijgen.

Voorlopige verdeling van de zetels na het tellen van 90 procent van de stemmen. Tussen haakjes de resultaten van de verkiezingen in september 2019.

♦ Likoed – 36 (32)
♦ Blauw-Wit – 32 (33)
♦ Verenigde Arabische lijst – 15 (13)
♦ Shas – 10 (9)
♦ Verenigd Torah Jodendom – 7 (7)
♦ Yisrael Betenoe – 7 (8)
♦ Arbeidspartij- Gesher- Meretz – 7 (5 + 1 + 4)
♦ Jamina – 6 (Het Joodse Huis 4, Nieuw Rechts 3)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.