Verkiezingsresultaten verschillen meer dan het lijkt

Tuesday, March 03, 2020 |  Ryan Jones
De verkiezingen van gisteren lijken een nek-aan-nek-race, althans dat is de indruk die je krijgt van de mainstream-media. De waarheid is echter dat Israël niet netjes verdeeld is in links en rechts.

Alle na de verkiezingen getekende grafieken tonen het rechtse blok, geleid door premier Netanyahu, dat 58 tot 61 zetels krijgt, het centrum-linkse blok, dat 54 tot 57 zetels krijgt, en in het midden Avigdor Lieberman's partij Yisrael Betenoe, met 4 tot 7 zetels.

Voor degenen die alleen maar naar het nieuws kijken (wat de meeste mensen doen) is de conclusie, dat zowel Netanyahu als Blauw-Wit-leider Benny Gantz een relatief vergelijkbare kans hebben om de volgende regering te vormen. Maar dit is een totaal verkeerde weergave van de werkelijkheid.

Een grafiek van de voorlopige uitslagen. (Bron: Jerusalem Post)

Terwijl Netanyahu inderdaad kan rekenen op de steun van 58 tot 61 Knessetleden, heeft Gantz zeker niet de steun van 54 tot 57 leden, zoals de genoemde grafieken suggereren.

Het probleem is dat de meeste mainstream media­kanalen de Gezamenlijke Arabische Lijst tot het linkse blok rekenen. Maar dat is niet juist. De Israëlische politiek is verdeeld in (minstens) drie stromingen, Rechts, Links en Arabieren. Ja, er zijn veel Arabieren die zichzelf als rechts of links beschouwen. Maar de Gezamenlijke Arabische Lijst, die tussen 15-17 zetels zal krijgen, doet dat niet.

De Israëlische linkerzijde noemt zichzelf nog steeds 'zionistisch', wat slechts één van de redenen is dat de Gezamenlijke Arabische Lijst nooit in een regering onder leiding van Gantz zal zitten. Hij kan ermee instemmen om zijn coalitie van buitenaf te steunen, maar het zal geen deel uitmaken van zijn regering.

Dit wijst op twee feiten waarover de media niet graag schrijven:
1. Wat de drie stromingen in de Israëlische politiek betreft, tonen de verkiezingsresultaten opnieuw aan dat rechts in Israël veel groter en representatiever is voor het volk dan links;
2. Het beste waarop Gantz kon hopen is een minderheids­coalitie van ongeveer 39 zetels, en dus een gevaarlijk onstabiele regering en gegarandeerde vervroegde verkiezingen in de nabije toekomst.

Een grote meerderheid van de Israëli's wil een rechtse regering, dat is duidelijk, net als het feit dat Netanyahu de enige politicus blijft die de mogelijkheid heeft om Israël eindelijk een regering te geven en ons vooruit te helpen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.