Persoonlijke overwinning, politieke onzekerheid voor Netanyahu

Tuesday, March 03, 2020 |  Tsvi Sadan
Zoals het er nu uitziet, klom de Likoedpartij, geleid door Netanyahu, op van 32 zetels in de laatste verkiezing naar minstens 36 zetels na deze verkiezingen. Dit is een opmerkelijke prestatie voor Netanyahu, gezien alle krachten die hem openlijk tegenwerkten.

Verhalen over zijn vermeende corruptie, de vooringe­nomenheid van de media, de meedogenloze laster­campagne van de artistieke en intellectuele elite gesproken, dat alles mocht niet baten. Om ondanks al deze dingen vier of vijf zetels meer te behalen is een verbazingwekkende prestatie voor Netanyahu, en voor zijn partij.

Als we echter kijken naar het bredere plaatje, nu 90% van de stemmen zijn geteld, lijkt het dat het voor Netanyahu moeilijk blijft om een rechtse coalitie te vormen. De grote politieke blokken blijven zoals ze waren: 59 zetels voor rechts, en 54 voor de centrumlinkse partijen en de Arabieren. Dat het politieke landschap op deze manier wordt verdeeld is veelzeggend, wanneer je bedenkt dat de Gezamenlijke Arabische Lijst, die gegroeid is tot 15 zetels, trots is op het feit dat hij anti-Zionistisch en pro-Palestijns is, en in de ogen van de meeste Israëli's actief anti-Israëlisch terrorisme steunt.

Het antizionistische standpunt van de Gezamenlijke Lijst zou echter de partij 'Blauw en Wit' er niet van weerhouden om te proberen een minderheidsregering te vormen die afhankelijk zou zijn van steun van buitenaf van de Arabieren, ongetwijfeld tegen een hoge prijs. En omdat Avigdor Lieberman heeft gezworen dat zijn partij Yisrael Betenoe zich niet zal aansluiten bij een door Netanyahu geleide regering, lijkt het op papier mogelijk dat het centrum-links-Arabische blok de volgende regering zal vormen.

Maar dit beeld verandert drastisch wanneer de Gezamenlijke Arabische Lijst, die noch links noch rechts is, uit de vergelijking wordt gehaald. In dat geval blijkt dat het centrum-linkse blok een zware klap heeft gekregen, met slechts 39 zetels. Bijzonder verzwakt was de linkse alliantie van de Arbeidspartij, Meretz en Gesher, die slechts 7 zetels kreeg. Dit betekent, dat zonder de fusie met de andere linkse partijen, de eens zo machtige Arbeidspartij waarschijnlijk niet de kiesdrempel zou hebben gehaald.

De ineenstorting van de linkse partijen roept de vraag op, waar zijn deze kiezers heen gegaan? Ongetwijfeld stemden velen op de meer centristische partij Blauw-Wit. Maar, de groei van de Gezamenlijke Arabische Lijst tot 15 zetels toont zonder twijfel aan dat tussen 3 tot 5 van zijn zetels te danken kunnen zijn aan de vroegere kiezers van ofwel de Arbeidspartij ofwel Meretz.

Met andere woorden, de Israëlische linkerzijde is de vruchtbare bodem gebleken waarin een afkeer van het zionisme is ontkiemd, die uiteindelijk is uitgegroeid in de vorm van Joodse kiezers die op de fel antizionistische Gezamenlijke Arabische Lijst hebben gestemd.

Nu het echte links bijna irrelevant wordt, zou een andere optie een regering van nationale eenheid zijn die bestaat uit Likoed en Blauw-Wit. Maar gezien de animositeit die Blauw-Wit heeft getoond ten opzichte van Netanyahu, lijkt dit onwaarschijnlijk. Toch is in de politiek alles mogelijk.

Met Netanyahu's duidelijke persoonlijke overwinning zijn de opties voor de volgende regering op dit moment niet duidelijk. Hoewel een rechtse regering realistischer lijkt, kan vanaf nu een minderheidsregering, een regering van nationale eenheid of zelfs een vierde verkiezing niet worden uitgesloten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.