Groeten uit Israël - We hebben weer gestemd

Tuesday, March 03, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is weer gebeurd! De verkiezingen liggen nu achter ons. Alweer, voor de derde keer binnen een jaar. Ik vraag me af of wij, de kiezers, deze keer alles goed hebben gedaan. Hebben we de juiste keuze gemaakt om uit deze ondraaglijke politieke impasse te komen? Daarvoor moeten we wachten op het officiële eindresultaat.

Het was een prettige dag gisteren. Ik heb u al gezegd dat ik van deze verkiezingsdagen houd, en niet alleen omdat we niet hoeven te werken. Ik houd gewoon van de sfeer op deze dag. Ook al is het de derde keer in korte tijd. Gisteren ben ik dus weer heel vroeg opgestaan om van deze bijzondere dag iets moois te maken. Ja, het lijkt wel een vakantiedag. De dag van de verkiezingen noemen we hier altijd het 'feest van de democratie', maar deze keer heb ik dat nergens gehoord. Zelfs onze president zei bij het stemmen dat hij zich zou schamen voor de burgers.

Ik ging direct na de ochtendkoffie naar het stembureau. Het is in de basisschool, waar onze jongste zoon in de zesde klas zat nadat we naar Modi'in waren verhuisd. Het viel me op, dat het er deze keer veel drukker was dan bij de twee vorige verkiezingen. De kiezers waren het dus helemaal niet zat om steeds opnieuw te moeten stemmen. Het was meer het gevoel van 'Nu meer dan ooit!', deze keer moet er een beslissing worden genomen. Na een korte wachttijd mocht ik de schoolklas in waar de stembus voor mijn woonwijk stond. Ik koos hetzelfde papier met een partij-afkorting als altijd, stopte het in de blauwe envelop en stopte die vervolgens in de stembus. Dat was het dan.

Verkiezingen in Modi'in. (Foto: Dov Eilon)

Een paar uur later vergezelde ik mijn vrouw en onze dochter. Bij de laatste twee verkiezingen zat onze dochter nog in het leger. Daar gaat de blauwe envelop met een stembriefje in een andere envelop. Dus ze was gewend om de envelop te overhandigen in plaats van hem recht in de stembus – een blauwe doos - te stoppen. Ik moest lachen dat ze hier nu hetzelfde deed. De verkiezingswaarnemers waren even in de war, maar toen moesten ze glimlachen toen onze dochter zei dat ze dit van het leger gewend was. Onze jongste zoon stemde deze keer voor het eerst als soldaat. Hij is 18 jaar oud en heeft al twee verkiezingen achter de rug. De eerste miste hij in april 2019 met 6 dagen. Nou, nu heeft hij genoeg gestemd.

Tegen de avond bereiden we ons thuis voor op de publicatie van de prognoses. Het voelde als oude­jaars­avond, wanneer we wachten om samen het nieuwe jaar te beginnen. En toen kwamen de eerste resultaten. Hebben we nu de juiste keuze gemaakt? Kunnen we nu vier jaar wachten tot de volgende verkiezingen? In een ander artikel leest u het antwoord.

Hier is het weer voor vandaag in Israël:
We merken eindelijk iets van het naderende voorjaar. Veel Israëli's hebben de vrije dag van gisteren gebruikt voor een excursie. Het zonnige weer van vandaag zal voorlopig zo blijven.
Vandaag wordt het gedeeltelijk bewolkt tot zonnig met een aanzienlijke stijging van de temperaturen, vooral in de bergen en in het binnenland.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer gestegen en ligt nu 209,64 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 84 centimeter tot aan de bovengrens!

We wachten nu op de officiële verkiezingsuitslag. Dit kan tot vanavond of zelfs morgenochtend duren. En dan zijn er nog de stemmen van de soldaten. Dus, blijf het nieuws volgen.

Samen met de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige dinsdag toe. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.