Archeologie: PA verklaart geschiedenis de oorlog

Monday, March 02, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
De Palestijnse Autoriteit heeft beslag gelegd op een Joodse erfgoedsite uit het bijbelse tijdperk over en begon met het slopen van archeologische vondsten. In Hebron heeft de PA zeldzame oude archeologische vondsten in beslag genomen, die het Joodse verleden aantonen.

De Palestijnse Autoriteit heeft onlangs in Samaria beslag gelegd op een fort uit de Hasmonese tijd en het omgevormd tot 'een Palestijnse toeristische site' als onderdeel van haar campagne om beslag te leggen op Joodse erfgoedsites en die om te vormen tot 'Palestijnse sites', terwijl ze systematisch archeologische vondsten sloopt.

De organisatie Shomrim Al Hanetzach (Bewaarders van de Eeurigheid of Bewaarders van de Glorie) ontdekte vorige week, dat de PA een nieuwe massieve vlaggenmast en verlichting heeft geïnstalleerd in het fort Aruma, een oude Hasmonese archeologische site die de oude weg van Sichem (Nablus) naar de Jordaanvallei beheerst. Het was de noordelijkste vesting van de Joodse Staat tijdens de Hasmoneese periode.

Op foto's van de site is te zien, dat de bouw­werk­zaam­heden van de PA schade hebben veroorzaakt aan de muur van de vesting en de waterreservoirs hebben geblokkeerd. De PA voegde ook een zwaar betonblok gestort voor de Palestijnse vlag die op de site wappert, bericht United with Israel.

'De PA heeft de oorlog verklaard aan onze geschiedenis', waarschuwde Shomrim Al Hanetzach, een organisatie die strijd tegen de toenemende diefstal en vernieling van antiquiteiten in Judea en Samaria door Arabieren.

De PA ‘verandert de plaats in een actieve Palestijnse toeristische plaats terwijl het veroorzaken van schokkende vernietiging van de archeologische vondsten en de geschiedenis, die wij nooit zullen kunnen herstellen,' aldus de organisatie.

Shomrim Al Hanetzach merkte op dat het fenomeen van de vernietiging van de oudheid alomtegenwoordig is en alle sites beïnvloedt die niet onder permanent behoud staan, en een overzicht van de sites in Judea en Samaria toont aan dat maar liefst 95% van de archeologische sites zijn beroofd, vernield of verstoord.

De PA heeft al eerder de controle over Israëlische en Joodse erfgoedsites overgenomen in een poging om het land te ontdoen van zijn nationale identiteit en erfenis, in strijd met de historische en archeologische vondsten.

PA legt beslag op collectie vondsten en historische documenten
De PA probeert haar hand te leggen op vondsten uit de tijd voor het begin van het zionisme, om het bewijs van het bestaan van een politieke Joodse entiteit voorafgaand aan het moderne Israël te verbergen, bericht World Israel News.

Een rechtbank van de Palestijnse Autoriteit (PA) in Hebron besprak eind februari een claim die was ingediend door een inwoner die eiste dat de PA een zeldzame verzameling munten, bankbiljetten, postzegels, onderzoeksliteratuur en diverse archeologische vondsten, die het van hem in beslag had genomen, aan hem zou teruggeven.

De zeldzame collectie werd ongeveer een jaar geleden door de inlichtingendienst van de PA in beslag genomen bij Anwar Zre'ir, 80, die zijn leven heeft gewijd aan onderzoek en in de loop van 50 jaar duizenden zeldzame voorwerpen heeft verzameld.

Zre'ir, bekend als Abu Noor, vreest dat de PA zijn collectie zal verkopen en zijn onderzoek ernstig zal schaden terwijl hij het zeldzame historische bewijs verbergt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.