De invloed van Arabische stemmen op de verkiezingen

Sunday, March 01, 2020 |  Edy Cohen
De Israëlische democratie zal morgen duidelijk te zien zijn, wanneer de natie voor de derde keer binnen een jaar naar de stembus gaat. Daarbij spelen de Arabische inwoners een grote rol: steunen of bestraffen zij hun eigen partij? Kan zonder hen een regering worden gevormd?

Van alle minder­heden in het Midden-Oosten stemmen en leven alleen de Arabische burgers van Israël in waardigheid. De meeste Arabieren hebben er geen moeite mee zich met de Staat Israël te identificeren, maar het echte probleem zijn hun politieke leiders en de Arabische leden van de Israëlische Knesset .

Terwijl de Arabieren in het hele Midden-Oosten verdeeld zijn en onophoudelijke oorlogen voeren over religie, hulpbronnen en de corruptie van de heersende klasse of gewoon persoonlijke vijandigheid, zijn de Arabieren van Israël voor het grootste deel verenigd in één enkele factie die de ‘Gezamenlijke Arabische Lijst’ (foto) wordt genoemd. Israëlische Arabische politici hebben hun persoonlijke agenda's terzijde geschoven ter voorbereiding van deze belangrijke verkiezingen. Het zou moeilijk zijn om je een dergelijke eenheid, in welk deel van de Arabische wereld dan ook, te herinneren.

Geschiedenis
In het verleden heeft de veelheid aan Arabische partijen geleid tot het verlies van veel stemmen in de Arabische sector, omdat veel van de kleinere partijen de kiesdrempel van 3,25 procent van de uitgebrachte stemmen niet haalden, wat benodigd is voor vier zetels in de Knesset. Met andere woorden, een partij heeft ongeveer 140.000 stemmen nodig voor deelname aan de Knesset. Dit jaar hebben de Arabische partijen zich verenigd in de hoop hun vertegenwoordiging in (of tegen) een toekomstige regering te vergroten.

Bij de laatste verkiezingen op 17 september won de Gezamenlijke Arabische Lijst 13 zetels in de Knesset, in tegenstelling tot de vorige verkiezingen op 9 april, toen die slechts 11 zetels kreeg. De lijst is bedoeld om de stem van alle Arabieren te vertegenwoordigen, waaronder christenen, Druzen, moslims en zelfs Joden. Zo telt de Gezamenlijke Arabische Lijst, die in de eerste plaats verbonden is met de Islamitische Beweging, onder haar gelederen de radicale linkse communistische Hadash-partij, evenals het Joodse socialistische Knessetlid Ofer Kasif.

Ayman Odeh, de leider van de Gezamenlijke Lijst, verwacht dat zijn partij met zo'n twee miljoen Arabische burgers dit keer zestien zetels zal krijgen.

Ondanks zijn verwachting van een dergelijk electoraal succes zullen Odeh en andere leden van de Gezamenlijke Lijst deelnemen aan de 'Apartheidsweek' een orgie van de goedkope propaganda en inbeuken op Israel, die de Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) beweging van 16 tot 21 maart organiseert.

Zal iemand met de Arabieren spreken?
Ondanks de opschepperij van Odeh is het lot van de Gezamenlijke Lijst het afgelopen jaar om een aantal redenen onzeker gebleken.

Bij de verkiezingen van april 2019 hebben de Arabische burgers de lijst gestraft voor de vele fouten en ongelukken van de leden van de Knesset. Zo smokkelde een van leden leden, Basel Ghattas, mobiele telefoons een hoogbeveiligde faciliteit binnen en verspreidde deze onder de gevangenen. Hij werd berecht en zit een lange gevangenisstraf uit.

Veel andere leden van de Gezamenlijke Lijst waren meer geïnteresseerd in het behagen van de Palestijnse Autoriteit dan in de zorg voor de behoeften van de Arabische burgers. Er zijn genoeg problemen die gemakkelijk kunnen worden opgelost in de Arabische sector, maar hun vertegenwoordigers in Knesset houden zich liever bezig met de 'Palestijnse kwestie' dan met het nakomen van hun verplichtingen tegenover hun eigen kiezers. Door de toenemende problemen van geweld, illegale wapens, begrotingstekorten, kapotte infrastructuur en meer, viel de Arabische lijst terug tot een recordlaagte van 11 zetels. Veel Arabieren stemden op ultraorthodoxe Joodse partijen en linkse burger­rechten­partijen om de Arabische politici te straffen.

Wat de laatste verkiezingen betreft, werd de Gezamenlijke Lijst versterkt door de moeilijke relatie tussen premier Netanyahu en Odeh. Toen Netanyahu eiste dat er camera's zouden worden geplaatst bij de Arabische stembureaus, nadat hij voor de laatste verkiezingen herhaaldelijk had gezegd dat de Arabieren 'de verkiezingen zouden stelen', werd hij door velen in Israël beschuldigd van racisme. Dit is een van de redenen dat de Arabische burgers massaal tegen Netanyahu gingen stemmen, en niet noodzakelijk omdat ze zich identificeerden met de Gezamenlijke Lijst.

De laatste peilingen wijzen op een toename voor de Gezamenlijke Lijst, variërend van 13 tot 15 zetels. Netanyahu lijkt zijn lesje te hebben geleerd en heeft deze keer de Arabische sector minder aangevallen. In feite zijn de meeste Knesset-leden de laatste tijd wat zelfvoldaan. Misschien zijn ze al die verkiezingen zat, of misschien gewoon moe. De politieke wereld werkt deze keer zeker niet op volle kracht, zoals in de dagen voor de eerdere verkiezingen.

Toch zijn zowel Netanyahu als Benny Gantz van de oppositiepartij 'Blauw-Wit' erin geslaagd om de Arabische kiezers opnieuw te beledigen, door elke mogelijkheid uit te sluiten om de Gezamenlijke Lijst in de volgende regering op te nemen.

We zullen morgen te weten komen hoe de Arabische kiezers reageren en of een van beide partijen een regering kan vormen met of zonder gesprek met de Arabische partij.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.