Groeten uit Israël - Verkiezingen en gratis vervoer

Sunday, March 01, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Afbeelding: Maandag gratis met trein en bus. Tekst op de grote poster: ‘Netanyahu leider voor een veilige toekomst’. Op de kleine poster: ‘Zorg voor Israël’. (Foto: Flash90).

Sinds ik opstond, klinkt de melodie van een liedje dat ik me waarschijnlijk nog herinner uit mijn vroegste jeugd in mijn oren. Dat gaat ongeveer zo: ’Eenmaal worden wij nog wakker, hola, dan is het Verkiezingsdag’

Het feit dat ik, als Jood, mij nu uitgerekend een Duits kerstlied herinner is ergens wel grappig. Maar het is een liedje dat ik toen ik in Duitsland woonde altijd hoorde. En op een of andere manier past de tekst ook goed:
'Morgen, kinderen, zal het komen.
Morgen zullen we ons verheugen;
Wat een vreugde, wat een leven
zal er in ons huis dan zijn!'

Of we ons morgen na de verkiezingen en de eerste prognoses daadwerkelijk zullen verheugen, weten we nog niet. Dat moet ieder voor zichzelf beslissen. Het is echter belangrijk dat we morgen allemaal gebruik maken van ons stemrecht, ook al is dit de derde keer binnen een jaar dat we naar de stembus gaan.

Wiens schuld is het?
In de loop van deze laatste verkiezingscampagne voor de nieuwe verkiezingen kreeg ik het gevoel dat de politici, die niet in staat waren om een regeringscoalitie samen te stellen, van ons kiezers verwachten dat we deze keer 'juist' stemmen. In hun ogen lijkt het onze schuld, dat we opnieuw moeten stemmen. En als het deze keer ook niet lukt, als we ook deze keer niet hebben begrepen wat we moeten stemmen (elk van de twee blokken ziet dat natuurlijk anders), dan komt er een vierde stemronde. Netanyahu had hier vrijdag al op gezinspeeld in een interview. Wij, de kiezers, moeten ons nu aaneensluiten en het juiste papiertje in de enveloppe doen, wat dat ook mag zijn. Persoonlijk zal ik morgen stemmen op de partij die ik in september en april 2019 heb gekozen en ook bij de verkiezingen daarvoor, in 2015 en 2013 en ook daarvoor, sinds ik Israëlisch staatsburger ben.

De verkiezingen brengen ons iets goed. Ze brengen ons weer een dag vrij, de derde in een jaar. Het is erg prettig voor ons, maar het kost de Staat veel geld, en uiteindelijk zijn wij het zelf, die het moeten betalen.

Maar nu zullen we genieten van de verkiezingsdag, omdat het weer langzaam beter zal worden. Vanochtend vroeg heeft het nog geregend, morgen zullen velen hun vrije dag gebruiken voor een uitstapje met het gezin.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt tot bewolkt en een beetje te koel voor de tijd van het jaar. In de ochtend kans op regenbuien in het noorden en het centrum van het land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 22 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209.905 meter onder de zeespiegel, nog slechts 90,5 centimeter tot aan de bovengrens!

Gratis openbaar vervoer!
Wie morgen op de verkiezingsdag echt een uitstapje wil maken, kan onbezorgd met de trein of de bus gaan, want vanaf 20 uur vanavond tot 24 uur morgen zijn de trein- en busritten gratis. Ja, helemaal gratis. De kaartjes worden bij de perrons uitgedeeld en zijn ook verkrijgbaar bij de automaten. Die kaartjes heb je nodig om naar het perron te gaan en ook om na de reis het perron te verlaten.

Het basisidee van dit initiatief is, om het voor de burgers gemakkelijker te maken om bij hun stembureau te komen. Ik hoop alleen, dat we met het gratis reizen met de trein niet precies het tegenovergestelde zullen bereiken wanneer de mensen liever een uitstapje naar de natuur maken, dan in de rij gaan staan voor de stembus, want als twee verkiezingen niets hebben opgeleverd, waarom zou het dan nu bij de derde keer wel werken?

Ik heb nog nooit een verkiezing overgeslagen en ik zal het deze keer ook niet doen. Ook zal ik, zoals altijd, waarschijnlijk een van de eersten zijn die zijn stem uitbrengt. Daar gaan we weer. En morgenavond wachten we angstvallig op de eerste prognoses. Nou, dat kan wat worden.

Samen met mijn collega's van Israel Todaywens ik u een prettige zondag en een prettige nieuwe week toe. Wens ons maar geluk bij de verkiezingen. Dinsdag zullen we ons met de resultaten bezig houden. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.