Congreslid: waarom geen Joods gebed op de Tempelberg?

Friday, February 28, 2020 |  Redactie Israel Today
Er zal geen echte vrede zijn in het Heilige Land totdat iedereen religieuze vrijheid geniet. Ironisch genoeg is de enige groep die lijdt onder geïnstitutionaliseerde religieuze discriminatie in de Joodse Staat de Joden (en tevens de christenen).

Afbeelding: Een religieuze Joodse familie wordt door de politie begeleid om ervoor te zorgen dat ze hun geloof niet zichtbaar uiten tijdens een bezoek aan de Tempelberg. (Foto: Sliman Khader/Flash90)

Dat feit was 'schokkend' voor het bezoekende Amerikaanse congreslid Mike Johnson (R-IL), die vorige week in Jeruzalem de Tempelberg opging.

Hij bezocht de heiligste plek van het Jodendom samen met het voormalige Knessetlid Yehudah Glick, die daarna werd gearresteerd en vervolgens door de politie werd lastiggevallen vanwege zijn 'provocerend' gedrag op Tempelberg.

Hoewel Mike Johnson niet getuige was van de beproeving van Glick, merkte hij wel op dat er geen religieuze vrijheid voor zowel Joden als christenen was op de plaats waar God zijn naam verkoos te vestigen (Deuteronomium 12).

'Een belangrijke kwestie die voor mij opkwam is de kwestie van de vrijheid van godsdienst, het eerste deel van het Eerste Amendement [op de Amerikaanse grondwet]. Het is specifiek omdat het religieuze geloof gebaseerd is op de moraal', zei Johnson volgens de Israëlische media.

'Ik zag het contrast op de Tempelberg en liep rond en zag dat iedereen die een religieuze Jood is, zich moet blijven verplaatsen en niet mag bidden op de Tempelberg. Het is een schokkend om dat te zien,' vervolgde het congreslid.

'Als constitutioneel jurist', vervolgde hij, 'verdedigde ik 20 jaar lang religieuze vrijheid in federale rechtbanken. Als je dan ziet dat je op de Tempelberg, wat misschien wel de heiligste plek ter wereld is, geen vrijheid van menings­uiting hebt als je Jood of christen bent, - het is een opmerkelijke zaak en trieste zaak om te zien. Ik hoop dat dit kan veranderen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.