Groeten uit Israël - Ik wil dit, ik wil dat, ik wil...

Friday, February 28, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Na de geboorte zijn kinderen absoluut afhankelijk van hun ouders. In de loop van hun leven worden ze steeds zelfstandiger, maar de gewoonte om dingen van hun ouders te eisen is moeilijk af te leren.

'Papa, ik wil meer melk!' schreeuwt Sarah (6) bij het ontbijt.
'Appel!' schreeuwt Racheli (4).

'Papa!' schreeuwt Naomi (3). Ze vindt het niet nodig om meer te zeggen, ze steekt gewoon haar hand naar me uit en verwacht dat ik weet wat ze wil. Ik leg een stuk appel in haar hand en pats, daar ligt het op de grond, terwijl Naomi boos naar me kijkt. Verkeerde gok. 'Wat wil je dan?'
‘Wèhhh!'
'Je moet me vertellen wat je wilt of ik weet het niet', probeer ik uit te leggen.
'Hoe kun je zo dom zijn en niet weten wat ik wil', zegt haar blik en daarom zegt ze nog steeds niets tegen me en ze schreeuwt verder.
Mijn vrouw komt in de keuken, drukt haar roze waterfles in Naomi's hand en werpt me een blik toe die zegt: 'hoe kun je zo dom zijn en niet weten wat ze wil.

Het is al een stap vooruit als kinderen je vertellen wat ze willen, maar willen doen ze tot... Ik weet het niet. Het is moeilijk om los te komen van het idee, dat de ouders er zijn om in zijn behoeften te voorzien, want zo is het sinds de geboorte geweest.

De geboorte van het Joodse volk begon met de uittocht uit Egypte en opnieuw waren de kinderen van Israël de passieve factor, terwijl God al het werk deed. Hij bevrijdde hen uit de handen van de Farao, splitste de Schelfzee en liet het Egyptische leger daar verdrinken. God voedde Israël in de woestijn, vocht de oorlogen voor zijn volk en de Israëlieten bleven rustig zitten.

Een volk moet volwassen worden
In ons deel wekelijkse Bijbelgedeelte Teroemah (Gaven, heffingen) verandert de relatie echter en moet het volk van Israël beginnen volwassen te worden. De nieuwe periode van het leven van Israël begint met de woorden: 'En de Heer sprak tot Mozes en zei: “Zeg tegen de kinderen van Israël dat ze mij vrijwillige gaven (Teroema) brengen; en van iedereen wiens hart hem daartoe drijft, zult u de vrijwillige gave voor mij aannemen”!’ (Exodus 25:1-2).

Waarom heeft God onze gaven nodig? Heeft hij nog niet genoeg? In de volgende verzen wordt duidelijk dat de gaven eigenlijk helemaal niet voor God zijn, maar gebruikt moeten worden om de tabernakel te bouwen, die het volk zal begeleiden op hun reis door de woestijn. 'En zij moeten voor Mij een heiligdom maken, zodat ik in hun midden kan wonen.' (Exodus 25:8).

In principe heeft God de gaven niet nodig, noch de tabernakel, maar Hij vraagt het volk er toch om. Hier zie je een geniaal principe van de ontwikkeling van het kind: het pasgeboren volk moet worden van een nemer tot een gever worden. Men moet langzaam leren om niet alleen de eigen behoeften te zien, maar ook die van anderen; dat is een belangrijke stap in het volwassen worden.

Teroema kan niet alleen worden vertaald als gave, maar ook als verheffing, het is een geschenk dat de gever verheft. Als kinderen leren geven in plaats van nemen, worden ze uit hun egocentrische wereld geheven. Ze worden rijpere en betere mensen, en op zeker moment bemerken ze zelfs, dat mama en papa ook mensen zijn die gevoelens en behoeften hebben en soms gewoon geen zin hebben.

Maar dit is een langzaam, zeer langzaam proces, de Israëlieten hadden 40 jaar nodig tot ze bereid waren om op eigen benen te staan en het Beloofde Land binnen te trekken. Ik hoop dat het bij mijn kinderen niet zo lang zal duren, maar tot die tijd moet ik nog vaak hun gedachten lezen en al hun behoeften vervullen, hoe klein ook.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
De weersvverwachting wordt steeds korter, een teken dat we de lente naderen. Vandaag zal de zon overal in het land schijnen en zullen de temperaturen blijven stijgen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, bij de Dode Zee 23 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209,72 m onder de zeespiegel, slechts 92 centimeter onder de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekend en een gezegende Shabbat.

Shabbat Shalom!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.