Minister Bennett: Kans op oorlog tegen terreur in Gaza

Thursday, February 27, 2020 |  Yochanan Visser
Israël heeft afgelopen weekeinde weer een mini-raketoorlog van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) in Gaza meegemaakt, waarbij meer dan 90 raketten op het zuiden van het land neerkwamen.

Hoewel het Iron Dome raketschild 90 procent van het binnenkomende projectielen onschadelijk maakte, kwam het leven in het gebied rond de Gazastrook bijna volledig tot stilstand, en brachten de mensen weer een groot deel van hun tijd door in schuilplaatsen.

Burgemeesters van de dorpen en steden in het zuiden van Israël eisen nu, dat er een volledig einde komt aan de terreur van raketten en vuurballonnen uit Gaza. De kans dat dit gebeurt is echter klein, omdat Iran achter de veelvuldige escalaties in het zuiden van Israël zit.

Iran heeft de PIJ opdracht gegeven tot het blokkeren van elke overeenkomst tussen Israël en Hamas over een 'Hudna', een tactische wapenstilstand op lange termijn, die de terreurgroepen in de Gazastrook de mogelijkheid geeft om hun gevechtscapaciteiten te vergroten.

Israël en Hamas onderhandelen al maandenlang in het geheim over zo'n wapenstilstand met bemiddeling van Egypte en Qatar, die Gaza nu al meer dan een jaar met contant geld sponsoren.

Mossad hoofd Yossi Cohen en Maj.-Gen. Herzi Halevi, de commandant van het Zuidelijk Commando van de IDF en voormalig hoofd van de inlichtingendienst van de IDF, waren onlangs in Doha, de hoofdstad van Qatar, om de 'Hudna' met Hamas te bespreken, volgens Yisrael Betenoe leider Avigdor Lieberman.

‘Beschermingsgeld’
Qatar heeft sinds 2018 bijna 79 miljoen dollar verdeeld in Gaza, maar het grootste deel van het geld is terecht gekomen in de kas van Hamas, dat het geld blijkbaar gebruikt om de militaire opbouw te financieren, volgens professor Hillel Frish van de Bar Ilan Universiteit. Hij is voorstander van een grootschalige militaire operatie tegen PIJ en Hamas, die zou moeten resulteren in de nederlaag van de twee concurrerende terreurgroepen.

Van de $79 miljoen die Qatar in de door armoede geplaagde kustenclave heeft gepompt, heeft slechts ruim $17 miljoen zo'n 70.000 arme gezinnen in Gaza bereikt, aldus Frish, die zich baseert op gegevens die zijn vrijgegeven door Hamas- functionaris Muhammad Hamada.

De rest van het geld blijft niet verantwoord en werd waarschijnlijk door Hamas gebruikt om wapens te kopen en zijn militaire apparaat te financieren, terwijl het grootste deel van het geld dat Hamas verdeelt onder de arme families gaat naar de families van 'martelaren', terroristen die zijn omgekomen tijdens terreuraanslagen.

Frish noemt het geld van Qatar 'beschermingsgeld zonder bescherming’, want in tegenstelling tot wat de Maffia pleegt te doen, ondervindt Israël steeds meer geweld dat uit de Gazastrook komt, ondanks dat het geld in de enclave wordt toegelaten.

'Bij het bestrijden van een vijand moet je doen wat je kunt doen, en voorkomen dat je vijand datgene doet wat hij kan doen', aldus de wetenschapper van de Bar Ilan Universiteit. Hij vervolgde dat Israël 'afpersing' moet gebruiken, wat betekent dat het Hamas en PIJ 'hard, massaal en snel moet raken'. Het is duidelijk dat Israël het einde van de weg heeft bereikt in de lange strijd tegen de terreur­organisaties in Gaza.

Minister Naftali Bennett’s nieuwe strategie
Blijkbaar deelt de nieuwe Israëlische minister van Defensie Naftali Bennett de mening van Frish.

Nadat hij zondagavond een nieuwe strategie tegen PIJ introduceerde, toen Israëlische gevechtsvliegtuigen niet alleen PIJ-doelen in Gaza bombardeerden, maar ook het hoofdkwartier van de organisatie in Damascus, Syrië, aanvielen, zegt Bennett dat het moment snel nadert dat Israël 'Gaza zal herstarten of resetten'.

Nu Bennett sinds afgelopen november als minister van Defensie de baas is in het hoofdkwartier van de IDF in de zogenaamde Kiryah in Tel Aviv, probeert hij de strategie die Israël tegen zijn vijanden gebruikt te veranderen.

De IAF-aanval op een PIJ-basis ten zuiden van Damascus was één van de veranderingen die Bennett introduceerde, en hij wil nu hetzelfde doen met de uitputtingsoorlog die Hamas en PIJ voeren tegen Israël.

Hij heeft samen met IDF-stafchef Aviv Kochavi en premier Benyamin Netanyahu een nieuw strategisch plan opgesteld voor de aanpak van Gaza, dat het bestaande machtsevenwicht zal veranderen.

'We zullen de terroristen nog een laatste kans geven om zich rustig te houden', zei Bennett deze week tijdens een < a href=https://www.jpost.com/Israel-News/Bennett-to-Post-95-percent-chance-of-large-Gaza-military-offensive-in-future-618777 target=_blank>interview, en vervolgde dat hij geen moment gelooft dat Hamas en PIJ zich stil zullen houden. 'Ik geloof hen niet (PIJ en Hamas). Zij zijn leugenaars, moordenaars en wij zullen moeten handelen,' zei Bennett, toevoegend dat Israël de timing en de voorwaarden van de komende oorlog zal kiezen.

Bennett denkt, dat de kans dat de Israëlische militairen een nieuwe oorlog in Gaza zullen beginnen 95 procent is en dat de mensen die in het zuiden van Israël leven de rust zullen krijgen die ze in 20 jaar niet hebben ervaren.
Hamas zal 'een pijnlijke lente' krijgen, zei de Israëlische minister, met een mogelijke hint naar de timing van de verwachte militaire operatie tegen PIJ en Hamas in de Gazastrook.

'Ik ben tot de conclusie gekomen dat er een kans van 95% is, dat het onvermijdelijk is dat we een grote campagne moeten starten om Gaza te herstarten', kondigde Bennett aan, en zei ook dat de plannen voor een dergelijke campagne klaar zijn.
Hij gaf aan dat de nieuwe militaire operatie 'totaal anders' zou zijn dan eerdere campagnes, en datzelfde geldt voor hoe Gaza er 'de dag erna' uit zal zien.

De IDF maakt momenteel een transformatieproces door, waarbij nieuwe eenheden en commando's worden gevormd. Het is gebaseerd op een plan dat 'Momentum' heet en dat is opgesteld door de stafchef van de IDF, Aviv Kochavi.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.