Gazastrook: Israëli’s zijn wanhopig, terroristen juichen...

Thursday, February 27, 2020 |  Ryan Jones
Tussen al het nieuws, de paniek over het coronavirus en de komende verkiezingen maandag vergeten de meeste mensen de inwoners van Zuid-Israël die opnieuw te lijden hebben onder raketaanvallen.

Afbeelding: Kinderen in zuidelijk Israël laten zich op de grond vallen en bedekken hun hoofd, wanneer het luchtalarm alweer klinkt en de komst van meer raketten uit de Gazastrook aankondigt, (Foto: Flash90)

De situatie is nu ronduit ondraaglijk geworden, zoals voorbeelden uit een Israëlisch radio-interview met Shani Ben-Abu aantonen. Shani is een moeder uit de kustplaats Ashkelon. Begin van de week nam ze haar zoon Ilai mee naar een middagcursus toen de sirenes klonken.

'Hij was bang. Ik had ongewild een gil gegeven' zei ze voor de radio. 'Hier wordt de jeugd vernield. Ze groeien op in de oorlog. We zijn tweederangs burgers.’
De kleine Ilai zei: 'Het was verschrikkelijk. De raketten vlogen over onze hoofden en toen hoorde ik een knal. Mama lag boven op me.'

Veel Israëli's die in de Gazastrook wonen hebben dit gevoel van wanhoop laten horen. Ze vinden dat de regering veel te weinig doet om deze permanente dreiging weg te nemen.

Terroristen spreken trots over succes
Een woordvoerder van de Islamitische Jihad, die verantwoordelijk is voor de huidige raketaanvallen op burgers in het zuiden van Israël, is er ondertussen trots op dat zijn groep erin is geslaagd, het leven van mensen als Shani en Ilai tot een 'hel' te maken.

'We hebben de (Israëlische) steden bij de Gazastrook veranderd in een hel, in plaatsen die het leven niet waard zijn', schepte Abu Hamza op in een verklaring vanuit de stad Khan Yunis in de Gazastrook. 'Alle acties van het verzet - overal, op elk moment en onder alle omstandigheden of politieke scenario's - zijn legitiem, genieten een extreme populariteit en zijn een kwestie van eenheid in het verzet', kondigde de woordvoerder van de terreur aan. 'We zijn er trots op ons bloed te geven, zodat ons volk en onze natie in eer en waardigheid kunnen leven.'

Het is nog niet voorbij
Hoewel de situatie in de afgelopen twee dagen enigszins is gekalmeerd, heeft Abu Hamza benadrukt dat deze ronde in de strijd nog niet voorbij is.

Stafchef Aviv Kochavi was het er mee eens: 'Ik wil je niet laten schrikken, maar verschillende operaties in de afgelopen 20 jaar, zelfs oorlogen, zijn op deze manier begonnen, door een escalatie die zich heeft ontwikkeld tot iets veel groters,' zei Kochavi tijdens een evenement ter ere van de Israëlische legerreservisten.

Kochavi bevestigde, dat het leger er alles aan zou doen 'om onze missie ter bescherming van de mensen rond de Gazastrook te voltooien. We zullen er alles aan doen om te voorkomen dat ze zich onveilig voelen'.

De woorden van de generaal mogen dan wel oprecht zijn, maar veel inwoners van het gebied rond de Gazastrook, vooral in de door raketten geteisterde stad Sderot, hebben zich niet langer veel vertrouwen in de beloften van hun leiders.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.