Israëlische minister Katz hekelt Bernie Sanders

Wednesday, February 26, 2020 |  Redactie Israel Today
Israëlische functionarissen proberen zich doorgaans buiten de Amerikaanse verkiezingen te houden. Maar presidentskandidaat Bernie Sanders maakte dinsdag in een debat van de Democratische Partij op zo'n schandalige opmerking dat minister Katz niet kon zwijgen.

Sanders had al onrust veroorzaakt met een reeks opmerkingen die als anti-Israël werden gezien, en in sommige gevallen zelfs als antisemitisch. In het debat van deze week werd Sanders gevraagd of hij als president de Amerikaanse ambassade terug zou verplaatsen naar Tel Aviv. De Democratische koploper zei dat hij dat zeker zou overwegen.

Israel Katz sprak woensdag voor de Israëlische Legerradio en was woedend. 'Die opmerking was schokkend,' zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. 'Er is al duizenden jaren geen Jood die niet heeft gedroomd van Jeruzalem, om daarheen terug te keren, en we zijn teruggekeerd. Ik denk dat president Trump iets belangrijks heeft gedaan, dat geen verband heeft met de interne meningsverschillen binnen de Verenigde Staten. Hij erkende de realiteit dat Jeruzalem de hoofdstad is van het Joodse volk, de hoofdstad van de Staat Israël.'

Katz benadrukte, dat ongeacht wie de komende Amerikaanse presidents­verkiezingen wint, Israël vast zal houden aan de erkenning door Trump van een verenigd Jeruzalem als hoofdstad van Israël, wat natuurlijk gebaseerd is op de Jerusalem Embassy Act uit 1995, waarin het Congres, dat de wil van het volk in wetgeving heeft vastgelegd, de verplaatsing van de Amerikaanse Ambassade naar de Heilige Stad heeft geëist.

Katz waarschuwde verder dat, aangezien Israël zo'n belangrijk onderwerp is in de Amerikaanse verkiezingen, een kandidaat die dergelijke standpunten inneemt tegen de Joodse Staat waarschijnlijk stemmen zal verliezen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.