Groeten uit Israël - Kinderopvang in Israël

Wednesday, February 26, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Als u al een of meer keren in Israël bent geweest, zult u gemerkt hebben hoe duur alles hier is. Het is dus niet verwonderlijk dat bijna alle moeders werken. (Ik ken precies één moeder die niet werkt, maar door ziekte). Alle andere moeders die ik hier ken werken, en bijna zonder uitzondering alle 100%. Het maakt niet uit hoeveel kinderen ze hebben!

Nu vraagt u zich waarschijnlijk af hoe dat werkt, aangezien gezinnen hier gemiddeld meer dan drie kinderen hebben. En elke keer als ik er over nadenk, maakt het me erg verdrietig. Twee jaar nadat we Aliyah hadden gemaakt (waren geïmmigreerd) en onze jongste dochter 2 jaar oud was, vond ik werk in een particulier kinder­crèche in ons dorp. Daardoor kon ik mijn kleine meenemen naar het werk, wat ongelooflijke veel voor mij betekende. Natuurlijk had ik op zoek kunnen gaan naar een 'betere' baan, maar ik wilde altijd het liefste bij mijn kinderen zijn. Ik zou het hart niet hebben gehad om ze door anderen te laten verzorgen. In deze kindercrèche heb ik voor het eerst ervaren hoe de moeders het hier doen met de kinderopvang. Helaas is het niet ongebruikelijk om de kinderen drie maanden na de geboorte in een crèche achter te laten. En niet voor een paar uur per week, nee, van zondag tot en met donderdag van 7 tot 17 uur en op vrijdag van 7 tot 13 uur.

Als je echter 'achter de schermen' kijkt, moet je deze moeders helaas wel begrijpen. Er zijn maar een paar moeders die graag al drie maanden na de bevalling weer aan het werk gaan, maar de financiële situatie of de baan laten het niet anders toe. Als je je voorstelt dat je in Israël een heel maandsalaris uitgeeft aan huur of hypotheek, kun je het misschien makkelijker begrijpen. De meeste Israëlische moeders werken niet voor luxe maar om te overleven. Natuurlijk zijn er altijd uitzon­deringen! Feit is echter dat de prijzen in Israël de afgelopen jaren zijn verdubbeld en verdrievoudigd, terwijl de lonen altijd gelijk zijn gebleven. Dit betekent ook dat veel Israëli's zich zwaar in de schulden steken.

Maar weer terug naar de kinderen. Wanneer de kinderen op 3-jarige leeftijd naar de kleuterschool gaan, worden ze na 14 uur (wanneer de kleuterschool officieel eindigt) verder opgevangen door 'particuliere' verzorgers. Tot de avond wordt er dus door anderen voor hen gezorgd. Zo gaat het verder op school, tot ze in de tweede klas komen, en dan zijn de ouders het erover eens dat ze nu oud genoeg zijn om direct na schooltijd naar huis te gaan. (En dat ook om geld te besparen voor de verzorging). Ik ken zoveel eerste en tweede klassers die altijd de hele middag alleen thuis zijn, samen met hun nog kleinere broers en zussen. Veel moeders komen pas tussen 17 en 19 uur thuis.

Het breekt mijn hart als ik denk aan al deze kinderen in ons dorp en in geheel Israël, die vanaf de leeftijd van 3 maanden door anderen worden opgevangen. Er gaat niets boven de nestwarmte, die de kleintjes zo dringend nodig hebben. Veel kinderen missen hier dit belangrijke fundament en ik vraag me af hoe dit de toekomst zal beïnvloeden.

Een prachtige foto uit het Be’eri Bos in het zuiden van het land. (Foto: Mila Aviv/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. In de ochtend kan het nog een beetje regenen in het noorden en het centrum van het land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'erSheva 18 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog een centimeter gestegen en ligt nu 209,75 m onder de zeespiegel, dus nog 95 centimeters tot de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag.

Shalom uit Jeruzalem!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.