Israëlische studenten maken honing zonder bijen

Wednesday, February 26, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Een team van 12 studenten van het Technion - Israel Institute of Technology heeft het afgelopen jaar gewerkt aan de ontwikkeling van ‘bijenvrije honing’. Die wordt geproduceerd door de bacterie Bacillus subtilis, die na herprogrammering in een laboratorium. 'leert' om honing te maken.

Hun inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: Het team won een gouden medaille op de recente iGEM (International Genetically Engineered Machine) wedstrijd in Boston, waaraan 300 teams van universiteiten over de hele wereld deelnamen, bericht Israelc21.

Naast de ontwikkeling van de wetenschap is een even belangrijk onderdeel van iGEM het opzetten van een echte zakelijke onderneming. Het Technion-team creëerde een eigen website en een pakkende bedrijfsnaam: BeeFree.

‘Honingbijen produceren honing om de nectar van de bloem beter verteerbaar en goed bewaarbaar te maken, met behulp van diverse enzymen die in hun honingmaag worden afgescheiden. Honing bezit unieke eigen­schappen die hem zeer bruikbaar maken op het gebied van geneeskunde, cosmetica en de voedingsindustrie. Tegenwoordig is de honingindustrie afhankelijk van de honing die door bijen wordt geproduceerd, wat hen en hun natuurlijke sociale structuur schaadt.

Onze visie is om een duurzame BeeFree-honing te creëren door gebruik te maken van gemanipuleerde bacteriën, die een nectarachtige oplossing verwerken met behulp van afgescheiden enzymen die de omgeving van de honingmaag nabootsen', aldus de website.

Het team werkte samen met twee Israëlische technologiebedrijven: Bio-castle, dat een product maakt dat verontreinigende stoffen in water biologisch afbreekt (ze gebruikten het om de eiwitten te verzamelen die nodig zijn om synthetische honing te maken), en Tsuf Globus, dat plantaardige 'medische honing' produceert.

Studenten uit zes verschillende disciplines - biomedische techniek, geneeskunde, biotechnologie en levensmiddelentechniek, industrieel management en techniek, chemische techniek en lucht- en ruimtevaarttechniek - werkten samen om BeeFree te ontwikkelen.

Onderstaande video vraagt in het begin even geduld om te laden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.