43 Falash Mura aangekomen uit Ethiopië

Tuesday, February 25, 2020 |  Michael Selutin
Deze dinsdagochtend zijn 43 Ethiopische Olim (immi­granten naar Israël) vanuit Addis Abeba aangekomen op het vliegveld Ben Goerion. Ze behoren tot de Falash Mura-gemeenschap van het Afrikaanse land, waarvan er nog steeds ongeveer 400 wachten op hun vertrek naar Israël.

Een eerdere groep immigranten uit Ethiopië. (Archieffoto: Tomer Neuberg/Flash90)

De immigratie van Ethiopische Joden werd enige tijd geleden bevroren, maar begin van deze maand stond het kabinet hun immigratie toe en versoepelde het ministerie van Volksgezondheid zelfs de eisen voor medische controles en vaccinaties voor immigranten uit het Afrikaanse land.

Maar procureur-generaal Avichai Mandelblit sprak zich uit tegen de huidige immigratie. Hij vermoedde dat Netanyahu deze stap alleen gebruikt als verkiezings­campagne voor de stemmen van de Ethiopische gemeenschap. Oppositieleider Benny Gantz was het daarmee eens en zei dat hij ‘ontzet was over hoe Netanyahu een cynische verkiezingscampagne voert over de rug van de Joden en hun gezinnen die in Ethiopië verblijven, die hij een decennium lang heeft verwaarloosd’.

De Falash Mura-gemeenschap in Ethiopië telt ongeveer 8000 leden, van wie velen al familie in Israël hebben. Hun voorouders werden gedwongen zich te bekeren tot het christendom, en ook als ze als Joods worden beschouwd, moeten ze bij binnenkomst een bekeringsproces tot het Jodendom doorlopen.

Er wonen nu ongeveer 140.000 Ethiopische Joden in Israël, die sinds Operatie Mozes in 1984 naar Israël zijn geëmigreerd. Ze hadden het nooit gemakkelijk in hun nieuwe thuisland, omdat ze geen modern onderwijs hebben genoten en nog steeds deel uitmaken van de sociale onderklasse van Israël. Er zijn natuurlijk ook uitstekende mensen uit deze gemeenschap, die nu beroemde rechters, artsen, parlementsleden, een schoonheidskoningin en de volgende vertegenwoordiger van Israël bij Eurovisie omvat.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.