Tientallen raketten uit Gaza; speeltuin in Sderot geraakt

Monday, February 24, 2020 |  Dov Eilon
• Zondagavond 21 raketten richting Ashkelon afgevuurd,
• Maandag werden 14 raketten op Sderot afgevuurd,
• Speelplaats en binnenplaats getroffen; geen gewonden,
• Doelen Islamitische Jihad in Gaza en Syrië bestookt.

De situatie in het zuiden blijft escaleren. Zondagavond hadden militanten van islamitische Jihad 21 raketten afgevuurd, onder andere naar de stad Ashkelon. Na enkele uren van rust klonken de sirenes maandag om 12 uur weer in verschillende plaatsen in het grensgebied met de Gazastrook en was de stad Sderot nu het doelwit geworden.

In totaal werden er binnen een uur 14 raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Een deel van de raketten kon door het Iron Dome verdedigingssysteem worden onderschept, maar twee raketten ontploften op een binnenplaats van een huis en op een speelplaats nabij een yeshiva (College voor Bijbel- en Torastudies).

Er was materiële schade, maar als door een wonder raakte niemand gewond door het raketbeschieting. Enkele mensen moesten echter worden behandeld wegens shok.

De reactie van de Israëlische luchtmacht op de raketbeschieting liet niet lang op zich te wachten. Volgens berichten in de media zouden verschillende doelen van islamitische Jihad in de Gazastrook zijn aangevallen.

Ook gisteren had de Israëlische luchtmacht na het afvuren van 21 raketten op Israël, stellingen van de islamitische Jihad in de Gazastrook aangevallen. Er werden ook doelen van de terreurorganisatie aangevallen in de buurt van Damascus.

De nu begonnen nieuwe ‘ronde’ begon zondagochtend met een incident bij het grenshek, toen twee militanten van islamitische Jihad het hek naderden en probeerden daar een explosief te plaatsen. Het Israëlische leger opende het vuur op de terroristen, waardoor een van hen werd gedood. Het leger nam het lichaam van de terrorist in bewaring om druk uit te oefenen op Hamas om de lichamen van de Israëlische soldaten Hadar Goldin en Oron Shaul, die in de Gaza-oorlog zijn omgekomen, over te dragen.

De Islamitische Jihad dreigde na het incident met wraak, dus de raketaanval van gisteravond kwam niet als een verrassing. In enkele plaatsen, waaronder Ashkelon en Gan Javne, werden de openbare schuilplaatsen geopend en werden de schoollessen voor vandaag geannuleerd.

Premier Benjamin Netanyahu sprak via de telefoon met de burgemeester van Ashkelon, Tomer Glam, en de burgemeester van Sderot, Alon Davidi. Hij prees de onwankelbare veerkracht van de inwoners van de stad en informeerde de burgemeesters over de huidige veiligheidssituatie. Eerder had hij telefonisch overleg gepleegd met de leiders van de Israëlische veiligheidsdiensten.

Of de situatie zich verder zal toespitsen hangt af van de vraag of de raketbeschietingen vanuit Gaza zullen doorgaan of dat de Islamitische Jihad tevreden zal zijn met de 25 raketten die sinds gisteren zijn afgeschoten.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.