Groeten uit Israël – Het is nu veiliger om te lopen

Monday, February 24, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik houd van wandelen. En sinds we bij ons bijna alleen maar over het coronavirus praten, doe ik dat nog veel liever. Vaak kon ik 's morgens na het uitstappen uit de bus meteen in de tram stappen, maar tegenwoordig zie ik daar van af, en loop ik naar onze redactie. Dat doe ik toch al graag, maar nu met een reden.

Ook de busrit in de ochtend naar Jeruzalem is niet altijd even aangenaam, zeker niet in de winter. En dat heeft niets te maken met het coronavirus. Ook het normale griepvirus kan zich zeer snel verspreiden in een bus met continu hoestende en verkouden passagiers. Laatst zat ik in een volle en veel te warme bus (de Israëli's hebben het altijd koud) en probeerde ik mezelf op de een of andere manier te beschermen tegen de voortdurende biologische aanvallen van de mensen die om me heen zitten. Daarnaast zaten we vast in een file voor de ingang van Jeruzalem. Het was geen prettige reis.

En nu, terwijl het coronavirus waarschijnlijk over het hele land is verspreid door enkele Koreaanse toeristen en honderden Israëli's terugkeren van hun vakantie in het Verre Oosten en landen op het vliegveld Ben Goerion en de trein naar huis nemen voor hun verplichte quarantaine in huis, probeer ik nu zo ver mogelijk weg te blijven van grotere menigten in een afgesloten ruimte.

Aankomst op de luchthaven (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Misschien lijk ik hysterisch, maar als ik iets kan vermijden, waarom zou ik dat niet doen? En zoals ik al zei, er is niets beter dan de nieuwe dag te beginnen met een wandeling door de straten van Jeruzalem. Ik weet zeker dat u het daar mee eens bent.

Op dit moment, het is nu iets na 9 uur, schijnt zelfs de zon. Ook aan de winter komt een keer een eind. Er is mij verteld dat het vanaf donderdag veel warmer wordt. Maar tot die tijd krijgen we nog wat meer winter.

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt. Rond de middag vallen er in de bergen af en toe regenbuien. In de Judese woestijn en bij de Dode Zee bestaat het gevaar van plotselinge overstromingen. De komende nacht valt de regen vooral in het zuiden van het land. Er kunnen ook onweersbuien voorkomen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 11 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'erSheva 16 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekend weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209.775 meter onder de zeespiegel, nog maar 97,5 centimeter tot aan de bovengrens!

En nu wens ik jullie een prettige maandag. Wees voorzichtig en blijf gezond!

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.