Israël over zijn toeren na vaststellen Coronavirus

Sunday, February 23, 2020 |  Ryan Jones
Het Coronavirus is in de Joodse Staat aangetroffen en is hier waarschijnlijk gekomen via een van de successen waar Israël het meest trots op is: het bloeiende Aziatische toerisme. Het land staat op alert, zoals tijdens de aanvallen die de Tweede Intidada kenmerkten.

Afbeelding: Medisch personeel bij de quarantaine afdeling in het Tel HaShomer ziekenhuis, 20 februari. (Foro: Avshalom Sassoni/Flash90).

De laatste jaren is de kans om Chinese en Koreaanse bezoekers aan te treffen in Israël, net zo groot als voor toeristen uit westerse landen. Christenen uit het Verre Oosten vormen vandaag de dag een groot en groeiend percentage van de pelgrims die jaarlijks het Heilige Land bezoeken.

Coronavirus in Israël
Dit weekeinde kregen 200 Israëli's opdracht om thuis in quarantaine te blijven,nadat ze in contact waren gekomen met een groep Zuid-Koreaanse toeristen. Die groep was al teruggekeerd naar Zuid-Korea, waar 18 van hen na een test het coronavirus bleken te hebben.

Gebleken is, dat zij tijdens hun verblijf in Israël een aantal plaatsen hebben bezocht waar op hetzelfde moment Israëlische schoolgroepen waren. Deze kinderen en hun leerkrachten moeten nu de komende 14 dagen in hun huis blijven. De groep werd ook begeleid door twaalf leden van de Israëlische grenspolitie toen ze het Graf van de Aartsvaders in Hebron bezochten. Deze agenten zijn ook in quarantaine geplaatst.

De Palestijnse Autoriteit heeft ook iedereen, die in contact was gekomen met de toeristen, opdracht gegeven zich af te zonderen en zich te laten controleren op besmetting. De PA sloot ook alle toeristische plaatsen op de Westbank die door de groep waren bezocht.

Buitenlanders niet welkom?
Zaterdagavond heeft Israël een vlucht van Korean Air teruggestuurd. Na twaalf Israëlische onderdanen uit het vliegtuig te hebben gehaald, die ook in quarantaine moesten, stuurde Israël het vliegtuig met de rest van de passagiers terug naar Korea.

Deze maatregel ontlokte sterke protesten uit Seoul. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea zei dat het de 'buitensporige en onredelijke' maatregelen van Israël betreurde.

Rond diezelfde tijd werd op de website van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid een update geplaatst waarin werd gewaarschuwd dat de Joodse Staat binnenkort zijn grens volledig zou kunnen sluiten voor alle niet-staatsburgers.
De waarschuwing werd later verwijderd, maar het feit dat die überhaupt werd geplaatst, geeft aan hoe groot de stress in Israël is, gezien het grote aantal Oost-Aziaten die hier op bezoek komen en werken.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken toonde zich bezorgd over het feit dat het uitsluiten van reizigers uit Zuid-Korea, Japan, China en Thailand niet alleen het inkomende toerisme zal schaden, maar ook de diplomatieke betrekkingen en de ontluikende zakelijke banden met die landen.

Maar de gemiddelde Israëli maakt zich daar geen zorgen over. Op dit moment zijn de meeste mensen doodsbang bij de gedachte aan een virus, dat de media ‘apocalyptisch’ noemen, en in de lucht rondvliegt in Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.