Medisch: Israël betrokken bij bestrijding Coronavirus

Sunday, February 23, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Begin februari heeft Magen David Adom 2000 mondmaskers en een grote hoeveelheid beschermende kleding met een van de laatste vluchten naar China gezonden.

Dat gebeurde op verzoek van de Chabad-Lubavitch rabbijnen in China, ten behoeve van daar verblijvende Israëli’s en inwoners, berichtte Israelc21.
Tevens heeft de humanitaire hulporganisatie IsraAID een lading medische voorraden en beschermende apparatuur naar het Chinese ministerie van Volksgezondheid gezonden.

Nieuwe speekseltest maakt snelle diagnose mogelijk
Een Israëlische innovatie kan 100 speekselmonsters testen in 15 minuten, aanmerkelijk sneller dan één bloedtest, die een uur duurt om het coronavirus te bevestigen, en het is tevens nauwkeuriger. Een snelle diagnose kan helpen de verspreiding van het coronavirus te voorkomen door de tijd te verkorten die nodig is om te beslissen dat patiënten in quarantaine moeten worden geplaatst en behandeld.

De speekseltest is ontwikkeld door dr. Amos Danielli van de Bar-Ilan Universiteit in Ramat Gan (bij Tel Aviv). Hij legt de werking uit: 'Deze ontwikkeling berust op het gebruik van twee kleine elektromagneten, die door een elektrische stroom worden bekrachtigd. Door ze op de juiste manier te plaatsen, waren we in staat om een sterk magnetisch veld te creëren en alle duizenden fluorescerende moleculen te verzamelen', wat de ziekte aan het licht brengt, en 'ze samen te voegen in de laserstraal, waardoor de signaalsterkte met verschillende ordes van grootte wordt vermenigvuldigd'.

Hij vertelde, dat de oplossing van de moleculen heen en weer wordt bewogen en in en uit de laserstraal wordt verplaatst. 'Als ze door de laserstraal gaan, worden ze verlicht. Als ze de lichtstraal verlaten, worden ze niet meer verlicht. Deze flikkering stelt ons in staat om, zonder extra procedures, nauwkeurig te bepalen of een persoon is blootgesteld aan het coronavirus.'

Het gebruiksgemak van het systeem en zijn hoge gevoeligheid om het coronavirus te herkennen maakt het een uitstekende aanvulling voor gebruik direct bij de patiënten, vooral waar de middelen beperkt zijn.

De technologie is al in gebruik voor de diagnose van het Zika virus en wordt door het centrale virologie laboratorium van het Ministerie van Volksgezondheid gebruikt in het Israëlische Tel Hashomer Ziekenhuis in Ramat Gan. Dr. Danielli wacht momenteel op aanvullende financiering voor de versnelde productie van zijn coronavirus-detectiekit voor gebruik in ziekenhuizen.

Dr. Danielli's team werkt momenteel 'samen met Europese universiteiten om antilichamen te identificeren die het immuunsysteem produceert tegen het coronavirus', aldus een verklaring van de universiteit.

Een andere Israëlische innovatie, CoughSync, geneest de patiënten met het coronavirus niet, maar kan helpen bij de behandeling van mensen die lijden aan een longontsteking, een symptoom van de ziekte, en verkleint de kans dat gezondheidswerkers door het virus worden besmet.

CoughSync werd 10 jaar geleden ontwikkeld door Dr. Eliezer Be'eri, directeur van de afdeling Ademhalings­revalidatie van het Alyn Ziekenhuis in Jeruzalem. Hij ontwikkelde het oorspronkelijk om longcongestie te verlichten bij kinderen met een fysieke beperking en gehandicapte kinderen, adolescenten en jonge volwassenen, die niet in staat zijn om zelf te hoesten en zich van slijm te ontdoen. Hij realiseerde zich dat een dergelijk systeem nodig is om ook volwassen patiënten aan beademingsapparatuur op de intensive care te helpen.

Het apparaat is bevestigd aan een beademer, waardoor zorgverleners het extra werk van het verwijderen en inbrengen van slangen wordt bespaard. 'Het handmatig verwijderen van de beademer vraagt veel meer tijd dan een automatisch systeem en stelt hen ook bloot aan een groter risico om het virus op te lopen', aldus Dr. Be'eri. 'Dit maakt het apparaat geschikt voor de behandeling van corona­virus­patiënten met een longontsteking.'

Hij legde uit dat 'CoughSync een natuurlijker en veel minder invasief alternatief is. De patiënt hoeft niet te hoesten, in plaats daarvan doet het apparaat na wat een hoest zou doen, en deze kunstmatige hoest neemt alle afscheidingen weg'. Bij patiënten die met CoughSync worden behandeld, kunnen de beademingstoestellen eerder worden verwijderd en ze kunnen eerder worden ontslagen.

CoughSync werd oorspronkelijk in licentie gegeven aan het in Jeruzalem gevestigde Innovent Medical Solutions om een werkend model van het apparaat te ontwikkelen. Drie jaar geleden nam Ruxin Medical Systems in Beijing, China, de ontwikkeling over.

Ruxin werkt aan het versnellen van de goedkeuring voor de productie en het gebruik van CoughSync door de Chinese regelgevende instantie, het bedrijf zal de apparaten produceren voor China, en Innovent zal het apparaat op de markt brengen in Israël en Europa. Het apparaat is al goedgekeurd voor gebruik in Europa.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.