Familie van een Arabische terrorist vraagt om vergeving

Friday, February 21, 2020 |  Ryan Jones
Op 30 november 2017 werd Ron Kokia, een jonge Israëlische soldaat, doodgestoken bij een bushalte in de stad Arad. In een ongekende stap vroeg een islamitische bedoeïenen­familie Israël om vergiffenis voor de daden van hun moordzuchtige familielid. Meenden ze het echt?

Een dag na de moord arresteerden de Israëlische veiligheids­diensten de vermeende moordenaar Khaled Abu Jaudah, uit een niet-erkende bedoeïenen­nederzetting, samen met zijn halfbroer Zahi, die werd beschuldigd van hulp en medeplichtigheid aan de gruwelijke misdaad.

De twee Israëlische Arabieren, die geradicaliseerd waren door berichten van Hamas op het internet, werden in 2019 veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Donderdag vroeg Khaled's vader, Odeh Abu Jaudah, tijdens een persconferentie in Be'er Sheva om vergeving: 'We hadden nooit gedacht dat een soldaat vanuit ons huis zou worden vermoord, en we vragen u om vergiffenis. Ik heb mijn familie opgevoed om loyaal te zijn aan de Staat en om het menselijk leven te respecteren. Ik verwerp alle geweld, om welke reden dan ook. Ik richt me tot het volk Israël en de familie Kokia en bied mijn veront­schuldi­gingen aan voor de grote pijn die de moord op Ron Kokia heeft veroorzaakt. Ik veroordeel de moord met heel mijn hart. Ik vraag om vergeving en wens alleen maar vrede.’

De oom van de terrorist, Hussein Abu Jaudah, voegde toe: 'Vanaf de dag dat werd vermoed dat de moordenaar uit onze familie kwam, hebben we deze misdaad veroordeeld. Ik gebruik deze gelegenheid om mijn medeleven te betuigen en de familie van wijlen Ron Kokia en het hele Israëlische volk om vergeving te vragen. Wij, de Abu Jaudah-familie, zullen trouw blijven aan de Staat Israël, zoals we dat sinds zijn oprichting zijn geweest. We hebben zelfs familieleden verloren bij de verdediging van Israël. “

De familie van het slachtoffer is niet onder de indruk
De vader van Ron Kokia, Boaz, vertelde aan het Israëlische Channel 12 News, dat hij de verontschuldiging als onoprecht beschouwt, aangezien deze meer dan twee jaar na de moord op zijn zoon komt en slechts ongeveer een week voor de geplande vernietiging van het huis van de familie Abu Jaudah.

'De verontschuldiging kwam twee jaar te laat,' zei Boaz Kokia. 'Afgezien van dat ze de moord veroordelen en hun trouw aan de Staat uitspraken, zeiden ze niets over of ze de door de rechtbank bevolen schadevergoeding eindelijk zouden betalen of het contact met de gevangen gezette moordenaars zouden verbreken.'

In feite, merkte Boas op, heeft de familie Abu Jaudah tot nu toe bezwaar gemaakt tegen de juridische stappen die de Staat tegen hen heeft genomen, wat hun verontschuldiging devalueert.

Volgens de rouwende vader 'werd deze veront­schuldi­ging, die een week voor de sloop van hun illegaal gebouwde huizen komt, uitsluitend voor de buitenwereld gemaakt.

Ron Kokia (Foto: IDF)

'Ik zoek het echte berouw.'
Boaz Kokia bedankte twee bedoeïenen sjeiks, die vanaf het begin niet alleen de moord op zijn zoon veroor­deelden, maar ook probeerden de gebroken familie te troosten en te verzoenen.

Een van die stamhoofden, Sjeik Alatrash Aqeb, vertelde na de veroordeling van de terroristen vorig jaar aan Ynet dat het voor de familie Kokia 'een verdriet is dat tijdens de rest van hun leven niet zal genezen, maar dat wij naast zullen staan'. De hele bedoeïenen­gemeenschap veroordeelt deze moord.'

Kokia zei tenslotte, dat hij bereid zou zijn te vergeven als de familie Abu Jaudah een echte daad van berouw zou tonen. 'Maar op dit moment is daar nog geen sprake van.'

De begrafenis van Ron Kokia. (Foto: Miriam Alster)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.