Actie tegen haat in Palestijnse schoolboeken

donderdag 20 februari 2020 |  Yossi Aloni
Palestijnse schoolboeken blijven een bron van haat tegen Israël. Kinderen die hebben geleerd te haten vormen de grootste hinderpaal voor vrede in het Midden-Oosten. Maar als de PA zijn woord houdt, komt er verandering in het Palestijnse lesmateriaal.

Dat blijkt uit de verklaring die Dr. Andrew Murrison, de voormalige staatsminister voor Internationale Ontwikkeling en het Midden-Oosten, vorige week namens de Britse regering aan het Britse parlement heeft afgelegd en waarin staat dat de Palestijnen veranderingen in hun onderwijs­curriculum zullen doorvoeren voor het komende academisch jaar, dat in september 2020 begint.

Murrison had eerder zijn bezorgdheid uitgesproken over de toenemende hoeveelheid leermiddelen die teksten over haat en geweld bevatten, in de nieuwe school­boeken die door de Palestijnse Autoriteit (PA) worden geproduceerd. Na een vraag in het parlement verklaarde Murrison namens de regering over het Palestijnse curriculum dat de thema's vrede en coëxistentie omvat:

'U zult zich bewust zijn van de bezorgdheid over het lesmateriaal in de Palestijnse scholen en van de actieve rol die wij (Verenigd Koninkrijk) hebben gespeeld om ervoor te zorgen dat er geen ongeschikt materiaal van dit type wordt gebruikt. Ik heb onlangs met de Palestijnse minister van Onderwijs gesproken en ik weet dat deze kwestie bovenaan hun prioriteitenlijst staat en dat er tegen het begin van het volgende schooljaar in september veranderingen zullen worden aangebracht'.

De discussie over het Palestijnse onderwijscurriculum komt tegen de achtergrond van een uitgebreide campagne van het Britse instituut IMPACT-se, dat probeert de steeds meer haatdragende inhoud van nieuw lesmateriaal in het onderwijssysteem van de PA bloot te leggen. Het succes van de campagne heeft ertoe geleid dat de Europese Unie (EU) samen met het Verenigd Koninkrijk de lancering van een grondig onderzoek naar de inhoud van het curriculum heeft aangekondigd om ervoor te zorgen dat ze vrij zijn van opruiing, haat en geweld. Hun belangrijkste zorg is het voorkomen van het kwaadwillig gebruik van steunfondsen van het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Marcus Sheff, CEO van IMPACT-se, verklaarde:
'Minister Murrison's belofte aan het Britse parlement wordt zeer gewaardeerd. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in de voorste gelederen van de inspanningen om druk uit te oefenen op de PA bij het veranderen van zijn extremistische onderwijs­curriculum. Het is begrijpelijk dat de Britse regering geen miljoenen ponden aan belasting­geld aan het Palestijnse Ministerie van Onderwijs wil geven om hun kinderen te leren haten. Het probleem is dat wat je in het Engels hoort niet noodzakelijkerwijs is wat je in het Arabisch hoort. De afgelopen twee jaar hebben we Palestijnse ambtenaren in het Engels horen zeggen dat ze hun schoolboeken zullen veranderen, terwijl ze in het Arabisch zeggen dat die verandering niet zal plaatsvinden. De Britse regering, de PA en de internationale gemeenschap weten heel goed wat de problemen zijn met Palestijnse schoolboeken. Op 1 september weten we of de PA de waarheid heeft gesproken in het Engels of in het Arabisch'.

Palestijnse Curriculum op het internationale toneel
In de afgelopen twee jaar is de aard van de inhoud van Palestijnse schoolboeken op de internationale agenda komen te staan. Noorwegen onderneemt ook actie door op te roepen de financiële hulp aan het onderwijs­systeem van de PA te bevriezen vanwege de ophitsing die het afgelopen november in zijn nieuwe schoolboeken heeft gevonden.
Ook de Commissie Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten heeft unaniem door beide partijen gesteunde wetgeving aangenomen die vereist dat de United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) jaarlijks een verslag aan het Congres om vast te stellen of er sprake is van materiaal dat aanzet tot geweld of intolerantie.
Bovendien heeft de VN afgelopen augustus in een ongekend besluit een rapport gepubliceerd waarin het ophitsende lesmateriaal aan de kaak wordt gesteld en wordt geëist dat het wordt verwijderd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.