Groeten uit Israël - Emoties op de Munitieheuvel

Thursday, February 20, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vandaag ben ik iets later in onze redactie aangekomen en daar is een goede reden voor. Als lezer van onze Groeten uit Israël-artikelen is het u zeker opgevallen dat onze jongste zoon zijn dienst in het leger begint. Vanmorgen was het zover. Moeder, zus en vriendin zijn vandaag allemaal met ons meegekomen naar Jeruzalem. Onze oudste zoon belde vanuit Tel Aviv om zijn broer een goede en makkelijke start van zijn dienst te wensen. Om zeven uur vertrokken we.

Onderweg werd opnieuw bevestigd hoe goed het is dat ik normaal gesproken altijd de bus naar Jeruzalem neem. Dit constant in de file staan is echt niet nodig. De reis duurde dus veel langer dan anders met de bus, maar ik vertrek ook veel eerder.

Na onze oudste zoon en dochter gingen we voor de derde keer naar de Munitieheuvel (Ammuniotion Hill) in Jeruzalem, de plaats waar op 6 juni 1967 Israëlische parachutisten een Jordaanse buitenpost bestormden. Dit was een strategisch belangrijke plek op weg naar de berg Scopus, die toen een Israëlische enclave was. De slag bij de Munitieheuvel duurde enkele uren, 37 Israëlische soldaten kwamen om het leven. Ter nagedach­tenis aan hen werd op de heuvel een gedenk­teken opgericht. Het is bedoeld om alle Israëlische soldaten te herdenken die in de Zesdaagse Oorlog zijn omgekomen. De Munitieheuvel is voor Israël van grote betekenis. Daarom worden de nieuwe soldaten daar verzameld.

Hoewel het de derde keer was dat we een kind aan het Israëlische leger overdroegen, was het ook vandaag weer een zeer emotioneel moment. Ja, ik kon de tranen van opwinding, van trots op onze zoon niet onder­drukken. Het was een heel bijzondere sfeer, een violist speelde Israëlische melodieën, vlak voordat hij naar de bus ging kregen de nieuwe soldaten een klein boekje met de psalmen. Het was echt heel emotioneel. Nog een snelle knuffel, toen was onze zoon een jonge soldaat geworden. Vanaf vandaag beginnen we de twee jaar en acht maanden tot het einde van zijn diensttijd te tellen.

Na afscheid te hebben genomen van onze zoon nam ik de tram in de stad, ik liet de auto achter op een Park&Ride parkeerplaats, waarvan er hier in Jeruzalem enkele zijn. Omdat er voor de auto gewoonweg geen plaats is in het centrum van Jeruzalem.

Hier is het weer voor vandaag in Israël:
De lucht is nog steeds grijs en ook vandaag krijgen we wat regen. Het is gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. Van het noorden tot de noordelijke Negev kunnen er af en toe buien vallen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 16 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 17 graden, Eilat bij de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,84 meter onder de zeespiegel.

En nu, samen met mijn collega's van Israel Today, wens ik u een prachtige donderdag toe, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.